Nogomet
13

Real i Barcelona dominiraju prijelaznim rokom

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Španski nogometni klubovi dominiraju potrošnjom u ljetnom prijelaznom roku. Tako su 34 dana prije njegovog zatvaranja dva španska kluba vodeća u potrošnji novca za transfere novih igrača.

Na prvom je mjestu Barcelona sa 143 miliona eura potrošnje, od čega velika većina otpada na dovođenje Luisa Suareza, dok je Real Madrid dosad na pojačanja poput Jamesa Rodrigueza i Tonija Kroosa potrošio 110 miliona eura.

Na trećem i četvrtom mjestu tabele prema najvećoj potrošnji nalaze se Liverpool (98.8 miliona eura) i Chelsea (93.5), dok je na petom mjestu Atletico Madrid (88.5). Otprilike četvrtina od tih 88.5 miliona eura otpada i na transfer hrvatskog napadača Marija Mandžukića iz Bayerna.

Ali za razliku od Barcelone i Reala koji imaju visoki odljev novca, a maleni priljev od transfera, kod Atletica to nije slučaj pa je momčad Diega Simeonea dosad zaradila 80 miliona eura od transfera. Barcelona je, za usporedbu, zaradila 79.8, a Real 28.5 miliona eura.

Na šestom mjestu najvećih potrošača je Arsenal (77), a slijede Manchester United (73.5), PSG (49.5), Borussia Dortmund (46.1) i Roma (42.8). Zanimljivo je kako među 25 najvećih potrošača nema Bayerna, aktualnog njemačkog prvaka.