FIFA pozvala na slanje ponuda
0

Raspisan konkurs za kupovinu TV-prava za SP-a 2018. i 2022.

Totalsport
Za veći dio evropskih zemalja, ne računajući Španiju, Francusku i Veliku Britaniju, a među kojima je i BiH, započelo je takmičenje za otkup televizijskih prava praćenja Svjetskih nogometnih prvenstava 2018. i 2022. godine.

Međunarodna je nogometna federacija (FIFA) preko svog televizijskog sektora pozvala televizijske kuće iz 44 evropske države da počnu slati ponude za kupovinu prava prijenosa Mundijala koji će se održati 2018. godine u Rusiji, odnosno četiri godine kasnije u Kataru.

Tender objedinjuje otkup prava na televizijske, IPTV, internetske, mobitelske i radijske prijenose.

"Naš je cilj dobiti ponuđače sa što širom gledateljskom bazom, a koji će moći zadovoljiti finansijske uvjete", rekao je šef FIFA-ina televizijskog sektora Niclas Ericson.

Osim BiH i ostalih zemalja regije, među pozvanim su kućama također operateri iz Holandije, Italije, Njemačke, Portugala i Poljske.

Svi zainteresirani kandidati moraju se s ponudama javiti najkasnije do trećeg februara, a tri dana kasnije započinju pregovarački procesi s FIFA-om.

FIFA je od prodaje prava za spomenuta dva turnira već osigurala zaradu 3.5 milijarde dolara, koliko su dva pobjednika na natječaju platila za prava prenošenja na područjima Sjedinjenih Američkih Država, Bliskog istoka i Latinske Amerike.

Samo od prodanih prava za SP u Južnoafričkoj Republici prošle godine FIFA je uprihodila 2.4 milijarde dolara, dok će samo za Brazilski mundijal 2014. godine zaraditi više. Podaci su to koji govore da je televizijsko nogometno tržište, barem kad su Svjetska prvenstva u pitanju, i dalje u ekspanziji.

Oko 90 posto ukupnih prihoda FIFA u svoj budžet generira od Svjetskih prvenstava.

U razdoblju od 2007. do 2010. godine FIFA je generirala 4.19 milijardi dolara ukupnih prihoda, od čega u rezervi i dalje ima 1.3 milijarde.

Skandali koji je u posljednje vrijeme sve više tresu, na finansijsko poslovanje zasad očito nemaju, barem ne negativnih, reperkusija.