Izgubio kontrolu na treningu
0

Raščić trenera nazvao nacistom i rasistom

Sarajevo-x.com
Nekadašnji nogometaš Željezničara i Sarajeva, Admir Raščić, uzburkao je norvešku sportsku javnost ispadom na treningu svog kluba Sandefjord, javljaju norveški mediji, odnosno portal sb.no. Na meti Raščića našao se niko drugi do trener golmana, Hans Petter Olsen.

Raščić se prvo posvađao sa saigračem Ericom Andreom Lamøyem, te mu zaprijetio da će mu slomiti noge. Kada je trener Hans Petter Olsen to čuo, zgrabio ga je za trenerku i zatražio da se smiri.

"Kako možeš tako razgovarati sa svojim saigračima", rekao je Olsen.

No, tada je, kako se može vidjeti na video-snimku, Raščić potpuno izgubio kontrolu. Zatražio je od Olsena da prekine pričati s njim na norveškom jeziku, te ga nazvao rasistom i j... nacistom.

"Odj... odavde", povikao je iznervirani Raščić.

Incident se dogodio još prošlog četvrtka, a trener Olsen još uvijek je šokiran.

"Kroz moj radni vijek sam radio s dosta ljudi, a mnogi od njih su pripadnici drugih naroda. Ponosan sam na multikulturalno okruženje koje smo uspjeli stvoriti ovdje. Osjećam se jako loše nakon što me nazvao rasistom i nacistom. To je suprotno svim mojim načelima i zato me duboko pogodilo. Bio sam tužan cijeli vikend zbog toga", izjavio je Olsen u ponedjeljak.

Admir Raščić nije trenirao s klubom u subotu i to na izričit zahtjev Olsena.

"Ne mislim da ljudi s takvim ponašanjem imaju šta raditi na treningu", bio je kategoričan Olsen.

Raščić je shvatio da je načinio glupost.

"Bio sam ljut na Lamøya i posvađali smo se. Onda je došao Olsen, umiješao se i rekao sam mu glupe stvari u ljutnji. Izvinio sam mu se, pa smo sada to ostavili iza nas", rekao je Raščić.

Glavni trener Patrick Walker vjeruje da će klub odlučiti kakve će posljedice Raščić snositi.

"Ovo je previše. Mi moramo imati stavove, ali isto tako postoje i pravila. Ovo je dosta teško pitanje, ali lično mislim da je prešao liniju koju nije smio", rekao je Walker.

On je, ipak, svjestan da je Olsen pridonio da kod Raščića dođe do nastupa bijesa.

"Mi treneri ne bismo trebali ulaziti u rasprave među igračima. Na neki način sam mislio kako je vrlo dobro da je Lamøy ustao kako bi raščistio tu situaciju. Učinio je to za sebe, što je pozitivan stav. No, kad je Olsen nazvan nacistom i rasistom, to je bilo prilično ružno. Da se to nastavilo, ja bih ga zaustavio. Međutim, sve je počelo i završilo veoma brzo", pojasnio je Walker.

Sportski direktor Arne Dokken vjeruje da bi se svi trebali izviniti za ono što se dogodilo.

"Sazvao sam sastanak sa svima i jasno stavio do znanja da ne želimo nikakvu vrstu agresije na treningu. Šta ćemo sljedeće učiniti, vrijeme će pokazati", rekao je on.

Kako sada stvari stoje, u Sandefjordu ne razmišljaju o raskidu ugovora s Raščićem.

"Postoji toliko mnogo situacija na treninzima da je teško razlikovati jedne od drugih. Moraju postojati uvjerljivi razlozi za raskid ugovora", rekao je Dokken.

Međutim...

"Imat ćemo pregovore. Sve ima svoju cijenu. Ako se ne složimo, ja ću ostati ovdje još jednu godinu i podizati svoju plaću", rekao je Raščić.