Nogomet
0

Rangersi obilježili 40. godišnjicu tragedije na Ibroxu

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Na Ibroxu, stadionu škotskog nogometnog velikana Glasgow Rangersa, komemoracijom je obilježena 40. godišnjica velike tragedije u kojoj je smrtno stradalo 66 osoba.

Tragedija se dogodila 2. januara 1971. godine, pod kraj velikog Old Firm derbija između Rangersa i Celtica (1-1), a u nedjelju je, tačno četiri decenije kasnije, odigran novi najveći derbi škotskog nogometa (pobjeda Celtica 2-0).

"Ponekad se pitam kamo su sve te godine prošle. Vrijeme je prošlo tako brzo. Bio je to tako tužan dan, dan koji nikad neću zaboraviti. Ovo je doba godine uvijek emotivno, oko Nove godine, i svake godine položim vijenac u čast tih ljudi", komentirao je kapiten Rangersa iz 1971. godine John Greig, danas direktor u klubu, čija bronzana statua stoji ispred Ibroxa kao podsjetnik tragediji.

Podsjećamo, tragedija se dogodila na stepenicama broj 13 na Istočnoj tribini Ibroxa. Prvo se nekoliko gledatelja od njih 80.000 koji su se uputili ka izlazu spotaknulo i palo niz stepenice , što je uvjetovalo opći haos i metež. Uspaničena gomila zaputila se mahnito prema izlazima, a stubište 13 urušilo se pod njihovom težinom. Smrtno je u incidentu stradalo 66 osoba, više od 200 ih je povrijeđeno, a najmlađa žrtva bio je devetogodišnji dječak koji je doputovao iz Liverpoola da bi gledao veliki derbi.

"Igrale su se posljednje minute dvoboja i Colin Stein uspio je zabiti za 1-1. Navijači Rangersa bili su sretni, a nama je laknulo što smo uspjeli spasiti se od poraza i krenuli smo prema svlačionici. Tada, unutar nekoliko minuta čuo sam žamor da se dogodilo nešto strašno. Bio sam jedan od posljednjih koji je izašao iz svlačionice jer sam se lakše povrijedio, kada su počeli donositi tijela u svlačionicu. Bila je to nerealna situacija za vidjeti. Hodao sam tunelom, a uz teren vidio sam poredana ljudska tijela. Bio je to hladan, maglovit dan i zauvijek ću pamtiti taj prizor. Urezan mi je u mozak i uvijek će ondje biti", dodao je Greig, koji je u društvu Celticovog kapitena iz 1971. Billyja McNeilla odao počast žrtvama polaganjem vijenca.