Nakon proglašenja bankrota
0

Rangersi bi mogli biti kažnjeni sa 75 miliona funti

Totalsport
Nogometni klub Glasgow Rangers očekuje sudsku presudu u izgubljenom procesu protiv Britanske službe za porez i carinu. U tom je čekanju klupsko rukovodstvo proglasilo bankrot.

U klubu s Ibroxa u utorak su objavili da posluju pod stečajnom upravom nakon što su proglašeni krivima za utaju poreza u iznosu od 49 miliona funti. Skupa s kamatama i pratećim penalima, sudska bi ih presuda mogla lišiti iznosa od 75 miliona funti.

Još gore, automatski će, snagom pravilnika Škotskog premiershipa, slavni klub i trostruki uzastopni prvak izgubiti deset bodova na premierligaškoj tabeli, te se od vodećeg Celtica udaljiti na realno nedostižnih 14 bodova.

Također, zbog finansijskih problema nije izvjesno da će klub moći organizirati subotnji prvenstveni dvoboj protiv Kilmarnocka u subotu nakon što je lokalna policijska stanica zatražila uplatu police osiguranja za angažman organa reda.

"Nismo željeli otvarati stečaj, no jednostavno smo ostali bez ijedne druge opcije", u priopćenju je izjavio vlasnik kluba Craig Whyte poručivši također:

"Nadali smo se da ćemo moći nastaviti dijalog s poreznicima i da ćemo zbog toga odluku o ulasku u stečaj prolongirati za deset dana, unutar kojih bismo istražili naše prihodovne i kreditne mogućnosti.

S obzirom na izdatke koje imamo, klub gomila gubitke već nekoliko mjeseci. Nepodmirene obveze koje imamo u kombinaciji s prvostupanjskom presudom koju smo izgubili ostavili su klub bez opcije.

U ovom trenutku nismo imali drugog rješenja osim pokrenuti stečajni postupak. Kao vlasniku i navijaču kluba teško mi je prihvatiti spoznaju da ćemo izgubiti deset bodova i time vjerojatno priliku za obranu naslova. No, pozivam navijače da nam najviše pomognu sada. Nikad nam njihova pomoć nije trebala više."

Britanska služba za porez i carinu (HMRC) pokrenula je protiv Rangersa postupak zbog dugogodišnje prakse bivšeg rukovodstva koje je profesionalni pogon, odnosno plaće radnika pa i nogometaša, servisiralo pretvarajući dio njihovih potraživanja u neoporezive dioničarske udjele u vlasničkoj strukturi kluba.

Premda taj način financiranja nije protuzakonit, iz porezne su službe svo vrijeme upozoravali da se na taj način ne smije izbjegavati plaćanje poreza.

Veći je problem, međutim, što već godinama klub ima daleko veći fiksni budžet od prihoda koji ostvaruje.

"Za godišnje nam funkcioniranje treba 45 miliona funti. Mi uprihodimo deset miliona manje", priznao je Whyte, vlasnik kluba od maja prošle godine.