Nogomet
0

Rakitić: Sevilla će uvijek biti u mom srcu

Totalsport
Foto: EPA
Foto: EPA
Hrvatski nogometni reprezentativac Ivan Rakitić održao je danas oproštajnu press-konferenciju kao igrač Seville. U utorak će i službeno postati novi igrač Barcelone.

Za njegov transfer katalonski velikanje izdvojio između 18 i 20 miliona eura odštete, a on će potpisati petogodišnji ugovor. Rakitić odbija napise da na Camp Nou dolazi kao zamjena za Cesca Fabregasa koji je ranije dogovorio transfer u Chelsea.

"Neću biti zamjena. Idem u Barcelonu da bih bio Ivan Rakitić, da bih dao najbolje što mogu, ali i da bih uvijek bio svoj", rekao je Rakitić.

Sevillin predsjednik Jose Castro ranije je kritikovao Rakitićevo ponašanje tokom transfera, ali hrvatski veznjak tvrdi da je bio korektan.

"Ne žalim ni zbog čega jer sam uvijek bio otvoren i korektan. Zato kažem da su ljudi koji su mi bili najvažniji u posljednje vrijeme bili predsjednik i sportski direktor Monchi. Nikad nisam pokušao isforsirati transfer i oni to znaju. Jako sam ponosan što predsjednik nije želio da odem i to je pozitivno. Ali došla je ponuda koja je privukla i mene i klub. Sevilla je uvijek bila moja prva opcija. Tražio sam vremena da procijenim stvari i odlučio sam da napravim korak dalje u karijeri i pokušam se boriti za više trofeja.

Prošle sezone neko moji saigrači su otišli, ali ja sam ostao jer sam želio postići velike stvari. Sada je došlo vrijeme, ali razmišljao sam samo o nogometu. Znam odakle dolazim i ne želim se oprostiti zauvijek jer je činjenica da sam bio prvi strani klupski kapiten još od Maradone i to je nešto što ću pričati svojoj kćerci. Sevilla i ovaj grad će uvijek pripadati mojem srcu."

Usprkos ranijim kritikama Sevillin predsjednik Castro zahvalio se Rakitiću na trogodišnjem periodu provedenom u andaluzijskom klubu.

"U samo 149 utakmica postao je jedan od najbolljih igrača u Sevillinoj modernoj historiji. Uklopio se u klupski karakter, što je razlog zašto smo se željeli oprostiti od njega ovdje, u njegovom domu", izjavio je Castro.

Prošle sezone Rakitić je za Sevillu upisao 13 golova i 12 asistencija i predvodio ekipu do naslova u Evropskoj ligi.