Nogomet
84

Radovac nakon sukoba s navijačima: Pljuvali su me i psovali, a živim za klub

Klix.ba
Samir Radovac u dresu FK Sarajevo (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Samir Radovac u dresu FK Sarajevo (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na jučerašnjoj utakmici 5. kola Premijer lige BiH u Zenici između Čelika i Sarajeva ponovo su viđene nemile scene, pirotehnika, sukobi navijača dva kluba, sukobi navijača s policijom, rasistički ispadi te teške uvrede nogometašima s tribina. Nakon utakmice se oglasio kapiten FK Sarajevo Samir Radovac, koji se verbalno sukobio s navijačima svog kluba.

U 52. minuti je došlo do prekida utakmice kada su se fizički sukobili navijači FK Sarajevo i redari, a potom su reagovali i pripadnici MUP-a ZDK. Na tribinama su viđene nemile scene, a policija je koristila silu i suzavac kako bi uspostavila kontrolu.

Sa tribine na kojoj su bili navijači gostujućeg kluba su bačena pirotehnička sredstva, kako na teren, tako i na tribinu s domaćim navijačima. Tokom prekida su nogometaši FK Sarajevo prišli tribini i pokušali umiriti svoje navijače, koji su itekako nezadovoljni njihovim igrama i rezultatima. Kapiten FK Sarajevo u jučerašnjoj utakmici, Samir Radovac, ogorčen je uvredama koje su on i njegovi saigrači doživjeli od svojih navijača.

"Kao vođa ekipe sam otišao do tribine da smirim strasti i to mi je bila jedna velika greška. Došao sam i govorio .smirite se molim vas, zabili smo gol i nemojte da sad bude prekid', a onda su u tom trenutku prišla trojica ili četvorica navijača i počeli mi psovati. Stajao sam, bilo mi je krivo i šutio sam, a onda su prišli i počeli me pljuvati kao da sam ja najveći krivac", napisao je Radovac na svom Facebook profilu.

Mladi nogometaš se nije mogao suzdržati te je odgovorio na uvrede.

"Za mene je to bilo ponižavajuće, osjećao sam se jadno te sam u nervozi počeo psovati jednom momku, nisam znao šta ću od sebe, grizla me je savjest, vidjeli bi kako je to kad pljuju na vas. Tom sam momku rekao da ćemo se vidjeti kad tad u gradu pa ćemo riješiti ovo i opsovao sam", priznao je mladi nogometaš FK Sarajevo.

Zbog svojih postupaka se pokajao te istakao da kao dijete FK Sarajevo živi za svoj klub. Također, zahvalio se navijačima koji mu pružaju podršku.

"Krivo mi je, ponio sam se neprofesionalno i ne mogu da spavam zbog ove situacije i laži o meni. Moj otac i moja porodice su 53 godine uz Sarajevo i onda dođu neki pametnjakovići i svašta pišu o meni. Drago mi je bilo kad sam izabran za najborbenijeg igrača i kad sam dobio nagradu 'Ismir Pintol'. Svim iskrenim navijačima se zahvaljujem na toj nagradi. Hvala vama puno, ima i ljudi i navijača koji mene poštuju i vole, ima i onih kojima je krivo što sam ja uspio, a ne njihovo dijete. To će tako uvijek biti u životu. Ja živim za ovaj klub i grad, volim ga svim srcem. Nemam se šta pravdati, jer ja to nisam zaslužio", završio je Radovac.

U komentarima ispod njegovog posta je bilo različitih stavova. Jedni su u potpunosti u uz Radovca, dok drugi tvrde da ne govori istinu te da je prijetio "utokama" navijačima. Također, navijači Radovcu i njegovim saigračima zamjere nespremnost i nezalaganje na terenu, posebno kad se pokrene priča o eventualnim transferima.

Navijači Čelika su se također ponijeli nesportski tokom utakmice, jer su rasistički vrijeđali nogometaša FK Sarajevo Harmonyja Ikandea.

Utakmica je na kraju završena rezultatom 1:1.