Nogomet
19

Radomir Antić za Klix.ba: Irska ima kvalitete, ali vjerujem da BiH ide na Euro

Piše: Edin Isanović
Radomir Antić je jedan od najuspješnijih trenera s ovih prostora. Pod vodstvom ovog stručnjaka reprezentacija Srbije je 2010. godine izborila plasman na veliko takmičenje.

Antić se za Klix.ba osvrnuo na okončane kvalifikacije, govorio je o šansama Zmajeva u dvomeču protiv Irske, a prokomentarisao je nastupe Atletico Madrida, kluba koji je vodio s dosta uspjeha.

Na početku je istakao kako je ovih dana boravio u Srbiji.

"Došao sam da obiđem prijatelje. Bio sam u Užicu, a u četvrtak sam posmatrao utakmicu Evropske lige Partizan – Athletic Bilbao. Nakon toga se vraćam u Španiju", kazao je Antić.

BiH je dokazala da može pobijediti i bez Džeke

Osvrnuo se na utakmice koje je bh. nogometna reprezentacija odigrala u kvalifikacijama.

"BiH je posljednja dva meča igrala bez Edina Džeke, ali je ostvaren maksimalan učinak - šest bodova. Dokazali su da mogu slaviti i bez igrača koji je veoma važan. Odlazak na veliko takmičenje je više od sportskog segmenta. Znamo da je važan i ekonomski faktor. To nije zanemarivo u vremenu u kojem živimo. Plasman na Euro bio bi izuzetno važan za razvoj bh. nogometa", istakao je čovjek koji je svojevremeno sa klupe vodio Real Madrid i Barcelonu.

Za protivnika Zmajeva u baražu je rekao.

"Irska ima kvalitet, ali ja vjerujem u BiH. Ono što sam vidio u utakmicama je iskustvo koje će odigrati veliku ulogu u utakmicama baraža. Svakako, veliki je ulog u pitanju. Ne sumnjam u Džeku, Spahića, Pjanića koji sjajno pogađa iz slobodnjaka. U tim utakmicama bit će važan svaki detalj. Osim toga, bitno je da se Džeko oporavi, premda je Ibišević u posljednjim utakmicama igrao korektno, mislim da kapiten bh. tima daje dodatni kvalitet. Igrači znaju šta znači učešće na Evropskom prvenstvu i vjerujem da će odigrati maksimalno", ističe naš sagovornik.

Antić je 2010. godine s reprezentacijom Srbije izborio odlazak na Mundijal koji se održao u Južnoafričkoj Republici. Od tada se Orlovi ne uspijevaju kvalifikovati na veliko takmičenje. Radomir je to prokomentarisao u jednoj rečenici.

"Da bi riješio bilo kakav problem, moraš ustanoviti da imaš problem".

Španija prvi put ima pet klubova u Ligi prvaka

Pomenuti stručnjak je sa dosta uspjeha svojevremeno vodio Atletico Madrid. Napominje kako je bilo dosta promjena u ekipi i da zbog toga trenutni rezultati možda nisu na očekivanom nivou.

"Atletico Madrid je oborio rekord u ulaganju ove godine. Opravdanje je u činjenici da su na početku sezone igrali s Realom i Barcelonom. Trener još traži prvog centarfora. Ipak, velika je pobjeda što je stadion uvijek pun. To je važan preduslov da Atletico i ove godine ostvari dobre rezultate. Prošle godine su uspjeli da završe Ligu prvaka bez poraza. To donosi veliki kapital i dalo im je mogućnost da ove godine dovedu nekoliko kvalitetnih igrača. Atletico je u vrhu i mislim da će vremenom igrati sve bolje. Nogomet u Srbiji i BiH mora težiti da napreduje, vidite koliko novca donosi učešće u evropskoj klupskoj eliti. Pratim šta rade klubovi u regionu. Nogomet je biznis i moramo biti svjesni toga", kazao je nekadašnji igrač beogradskog Partizana.

Na kraju je naglasio kako trenuto ima pet španskih klubova u Ligi prvaka.

"To potvrđuje kvalitet lige. Barcelona je opterećena odlascima, povredama i nemogućnošću nastupa pojedinih igrača. I kod Reala ima dosta povreda. Osim toga, javnost ne iskazuje povjerenje u Beniteza. Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati u narednom periodu", zaključio je Antić.