Blaž Slišković
0

"Rad Slovenaca treba biti primjer za BiH i ostale iz regiona"

Razgovarao: Edin Isanović
Prvi kapiten bh. reprezentacije, Blaž Slišković
Prvi kapiten bh. reprezentacije, Blaž Slišković
Prvi kapiten nogometne reprezentacije BiH i nekadašnji selektor našeg državnog tima, Blaž Slišković, za Sarajevo-x.com komentarisao je Svjetsko nogometno prvenstvo na Rtu dobre nade. Govorio je o nezanimljivom nogometu, Brazilu, Argentini, Sloveniji i Messiju.

Možete li nam u uvodu reći da li ste nezadovoljni do sada prikazanim na planetarnom izlogu nogometa?

Totalno. Igra se destruktivan nogomet. Svi razmišljaju kako će sačuvati svoj gol, a ako naprave nešto u napadu dobro i jeste. No, sve reprezentacije koje su izborile plasman na Svjetskom prvenstvu nisu „šaša“.

To se potvrdilo u nekoliko dvoboja?

Svakako. Vidjeli ste kako je Slovenija odigrala protiv SAD-a ili kako je Alžir uzeo bod Englezima. Nema više apsolutnih favorita.

Zbog čega?

Danas svi igraju nogomet. Ako si fizički spreman, možeš se nositi sa selekcijama koje su kvalitetnije na papiru. Sve se svodi na trku. Recimo, nekada je u državnim selekcijama bilo četiri ili pet sjajnih individualaca koji su jednim potezom rješavali utakmicu. Sada se taj broj sveo na jedanog ili dva igrača. Izgubilo se na ljepoti. Gledaoci ne mogu uživati kao nekada.

Sve sugerira da ste razočarani?

Apsolutno! Iskreno, rijetko koju utakmicu pogledam svih 90 minuta. Na samom startu vidim da nema ljepote i atraktivnih poteza, onda prebacim kanal pa se poslije vratim da vidim rezultat. Čak ni okršaj Brazila protiv Sjeverne Koreje nisam posmatrao u cijelosti. I oni su podbacili. Igraju isto kao i prije 50 godina, ništa nisu promijenili. Nema brzine, a svaki nogometaš ima pet dodira sa loptom. To ide sporo, mada su oni još uvijek jedni od favorita za naslov.

Po Vašem mišljenju, ko će na kraju biti na tronu?

Onaj ko bude igrao najbrže, ko u napadu bude stvarao višak igrača. To je ključ uspjeha. Ipak, nema pravila, a nastavak takmičenja će iznjedriti favorite.

Ankete, stručnjaci i kladionice najviše šansi daju Španiji, Argentini i Brazilu?

Ako već moram spomenuti ime favorite, neka to onda bude – Argentina. Koliko god mnogi kritikovali Maradonu, mislim da su „gaučosi“ jedini igrali ofanzivno. Za nadati se da će tako i nastaviti. No, nikada se ne zna kada će se pojaviti jedna destruktivna Grčka ili Švicarska i sve pokvariti. Mislio sam i Njemačku staviti u krug favorita nakon sjajne predstave protiv Australije. Ipak, dojam su pokvarili u sudaru sa Srbijom.

Kako komentarišete dešavanja u francuskoj reprezentaciji?

"Trikolori" nisu ni trebali biti na SP-u, oni su uljezi. Pa svi znamo da su nepravedno otputovali na Mundijal. Kada se gledaju njihove utakmice „u oko upada“ nesloga, nedostatak motivacije i htijenja. Siguran sam da bi Irci igrali puno bolje i da bi ostavili srce na terenu. Pročitao sam i ovo što se desilo sa Anelkom. Ako je zaista istina da je sve navedeno izgovorio selektoru, to je za svaku osudu.

Reprezentacije iz regiona, Slovenija i Srbija, imaju šanse za plasman u drugi krug?

Rezultati Slovenije mogu biti iznenađenje samo za one koji ne prate nogometna dešavanja u ovoj zemlji. Naime, samo sudjelovanje na prvenstvu je plod mukotrpnog i sistemskog rada dugog 20 godina. Recimo, oni imaju ligu za mlade od 10 do 18 godina. Napredak je vidljiv iz godine u godinu. Imaju lijepu priliku da prođu grupu. Naposljetku, oni trebaju biti primjer BiH i drugim reprezentacijama iz regiona.

S druge strane, selekcija Srbije razočarala je u dvoboju sa Ganom, ali je sve nadoknadila pobjedom protiv Njemačke. U direktnom sudaru sa Australijom imat će priliku da se probiju u nokaut-fazu. Ja mislim da će uspjeti.

Hoće li Messi obilježiti SP?

Ima najveće šanse. To dokazuje svakom novom utakmicom. Zanimljiv je i Forlan, ali Argentinac je bez premca.