Skida dres reprezentacije
0

Puyol više neće igrati za Španiju

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Odbrambeni igrač Barcelone Carles Puyol (32) odlučio je kako mu je finalna utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva, u kojoj je Španija svladala Holandiju s 1-0, bila posljednja u dresu reprezentacije.

Marca piše kako je Puyol još u novembru prošle godine odlučio da nakon SP-a u Južnoafričkoj Republici više neće igrati za “furiju”. Prije nekoliko je dana, nakon razgovora sa selektorom Vicenteom del Bosqueom i direktorom reprezentacije Fernandom Hierrom, obećao da će još razmisliti o svojoj odluci, ali nakon što je Španija postala svjetski prvak, Puyol je zaključio kako je s nacionalnom ekipom postigao sve što je mogao.

O svojoj je konačnoj odluci, tvrdi tiražni madridski dnevnik, pouzdani branič već informirao Del Bosquea i Hierra, zatražio je čak da ne bude u kadru ni za prijateljsku utakmicu protiv Meksika, 11. augusta, kada se mogao simbolično oprostiti. Marca navodi da je Del Bosque pokušao nagovoriti Puyola da dođe do brojke od 100 nastupa u reprezentativnom dresu, no Barcelonin je kapiten to odbio.

Ostat će tako zapisano da je za Španiju odigrao 90 utakmica, a zanimljivo je da je debitirao u novembru 2000. protiv istog suparnika protiv kojeg je i zaključio karijeru - Holandije.

Postigao je ukupno tri pogotka, a najvrednije je svakako onaj kojim je Španiji donio pobjedu 1-0 protiv Njemačke u polufinalu nedavnog SP-a.