Nogomet
4

Puyol: Martino je odličan trener, ali lakše je kritizirati trenera nego 25 igrača

Totalsport
Carles Puyol (Foto: EPA)
Carles Puyol (Foto: EPA)
Carles Puyol, 36-godišnji igrač Barcelone, stao je u odbranu klupskog trenera Gerarda Martina koji se našao na meti kritika nakon nedavnih neuspjeha.

Barcelona je prošle sedmice prvo izgubila uzvratnu četvrtfinalnu utakmicu Lige prvaka kod madridskog Atletica 1-0, čime se oprostila od tog takmičenja, da bi u subotu bila poražena i u španskom prvenstvu kod slabašne Granade s 1-0. Pala je time na treće mjesto na tabeli, s 4 boda zaostatka za vodećim Atleticom i jednim bodom manje od Real Madrida.

Nakon dvaju uzastopnih poraza, trener Tata Martino našao se na velikom udaru kritika i sve je veći broj onih koji dovode u pitanje njegovu stručnost i znanje za vođenje katalonskog giganta.

"Takve stvari ne možemo kontrolirati. Lakše je kritizirati trenera nego 25 igrača. Međutim, kada se zaredaju loši rezultati i neuspjesi, svi smo krivi, a ne samo trener. Želim mu sve najbolje. Tata je odličan trener i ima još jednu sezonu ugovora. Igrači bi poginuli za njega", veli Puyol, te nastavlja.

"Jasno da nam je teško prihvatiti eliminaciju iz Lige prvaka, ali u srijedu nas čeka nova velika utakmica, finale Kupa kralja protiv našeg najvećeg rivala Real Madrida. Želim poručiti navijačima da ćemo dati sve od sebe i da se moramo držati svi zajedno, sva će nam onda biti lakše. Zabrljali smo neke stvari ove sezone, ali vjerujte da smo sami sebi najveći kritičari. Sada želimo dobiti taj finale Kupa i zadnjih pet utakmica u prvenstvu. Nismo još odustali od borbe za naslov prvaka", tvrdi iskusni nogometaš.

Puyol je još jednom potvrdio da će nakon ove sezone napustiti ekipu Barcelone. Tu je odluku saopćio početkom marta, istaknuvši "da nakon dvije operacije koljena više ne može igrati onako kako želi".

"Znam da klubu neće biti lako pronaći zamjenu za mene. Pola Evrope traži kvalitetnog srednjeg odbrambenog igrača, ali nema ih baš puno. Sportski direktor Andoni Zubizarreta već će pronaći najbolje rješenje. Sada nije vrijeme za razgovor o tome", zaključio je Puyol.