Nogomet
1

PSG i Benfica brane prednost: Mogu li Chelsea i Zenit stići gol zaostatka iz prvih utakmica?

Piše: E. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon što smo sinoć dobili dva učesnika četvrtfinala Lige prvaka (Real Madrid i Wolfsburg), danas ćemo dobiti još dva nakon duela Zenit - Benfica i Chelsea - PSG.

Zenit - Benfica (Stadion Petrovskij, 18:00)

Utakmica između Zenita i Benfice počinje u uobičajenom terminu za ruske ekipe - 18 sati po srednjevropskom vremenu. Benfica je u Lisabonu u 91. minuti ogotkom Jonasa slavila sa 1:0, a u St. Peterburg idu bez petorice standardnih igrača ove sezone - Jardela, André Almeide (oba suspendovana), Lisandra Lópeze, Júlio Césara i Luisãoa, a i Zenit ima problema sa sastavom s obzirom na suspenzije Criscita i Javi Garcije, te povrijeđenog Fajzulina.

André Villas-Boas, trener Zenita smatra kako će ekipa naučiti na greškama iz prvog meča.

"Ovo je historijski trenutak za nas. Benfica igra izuzetno organizovano, posebno u odbrani i teško je prići golu kada se postave. U prvom meču smo mnogo griješili i nadam se da smo naučili nešto iz toga i da ćemo odigrati mnogo bolje. Imamo problema sa suspenzijama Criscita i Javi Garcije, ali ćemo pronaći rješenja na njihovim pozicijama", rekao je Villas-Boas.

Benficin trener Rui Vitória se ne želi braniti u St. Peterburgu.

"Želimo pobijediti Zenit i u drugoj utakmici i proći u četvrtfinale. Ne smatramo rivalstvom to što André sjedi na klupi Zenita. On je odličan trener, jedan od najboljih na svijetu. Želim mu sve najbolje u karijeri osim večeras! Lijepo je što branimo prednost iz Lisabona, ali ne smijemo se samo braniti, moramo pokušati postići barem jedan gol. Imamo mnogo problema sa povredama, ali ja vjerujem u naše mlade igrače", porukčio je Vitória.

Vjerovatni sastavi:

Zenit (4-4-2): Lodigin - Anjukov, Lombaerts, Garay, Žirkov - Jusupov, Witsel, Šatov, Danny - Hulk, Dzjuba.

Benfica (4-4-2): Ederson - Semedo, Lindelöf, Fejsa, Eliseu - Samaris, Renato Sanches, Gaitán, Pizzi - Jonas, Raúl Jiménez.

Chelsea - PSG (Stamford Bridge, 20:45)

Parižani u Londonu brane prednost od 2:1 iz prve utakmice. U sastavu Chelseaja će zbog povreda izostati Zouma, Falcao i Terry, dok su upitni nastupi Pedra, Pata i Coste.

S druge strane Aurier neće igrati zbog suspenzije, dok su upitni nastupi Verrattija i Matuidija.

Menadžer Chelseaja Guus Hiddink

"Uvijek je lijepo kada postignete gol u gostima. U ovom meču će uživati fudbalska Evropa.PSG je napravio ekipu spremnu za osvajanje Lige prvaka, a mi ih želimo u tome spriječiti. Vidjet ćemo da li će Diego Costa igrati, a ako bude, nadam se da će dobru formu iz Premierlige prenijeti i na Ligu prvaka", izjavio je Hiddink.

Laurenta Blanca, stratega Parižana brine samo jedan igrač - Marco Veratti.

"Ne znam hoće li Veratti biti u sastavu. On je veoma važan igrač za nas i nadam se da će moći zaigrati. Što se tiče utakmice, važno je da imamo prednost iz prvog meča. Moramo nametnuti svoj stil ige i vjerovati u prolaz u četvrtfinale. Moramo našu odbrambenu liniju postaviti daleko od gola kao u prvoj utakmici, što će biti izuzetno teško. Chelsea sjajno pravi kontranapade, prvenstveno Willian, ali i Eden Hazard se vraća u formu", izjavio je Blanc.

Vjerovatni sastavi:

Chelsea (4-2-3-1): Courtois - Azpilicueta, Cahill, Ivanović, Baba - Matić, Mikel - Willian, Oscar, Hazard - Traoré.

PSG (4-2-1-3): Trapp - Marquinhos, Thiago Silva, David Luiz, Maxwell - Verratti, Matuidi - Thiago Motta - Cavani, Ibrahimović, Di María.