Nogomet
0

Prvi trofej za Zmajeve: BiH pobjedom nad Japanom osvojila Kirin kup

Piše: E. B.
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je savladala Japan u finalu Kirin kupa rezultatom 2:1 i došla do prvog trofeja u historiji.

Naša reprezentacija je igrala u sastavu: Ibrahim Šehić, Mateo Sušić, Edin Cocalić,Toni Šunjić, Almir Bekić, Mario Vrančić (od 88. Arežina), Haris Medunjanin, Haris Duljević (od 66. Stevanović), Izet Hajrović (od 90. Kosorić), Armin Hodžić i Milan Đurić (od 76. Kožulj).

Već u drugoj minuti Zmajevi su zaprijetili preko Đurića, no Nishikawa je bio siguran.

Osam minuta poslije Hajrović je ušao u šesnaesterac sa desne strane i šutirao, ali Nishikawa brani i lopta odlazi u korner. Nakon kornera Hajrović centrira, a Hodžić šutira preko gola.

Prvu veliku priliku Japan je imao u 12. minuti. Usami je šutirao, ali Šehić je bio siguran.

U 15. minuti Japanci su pogodili prečku. Kiyotake je šutirao, a Šehić je skrenuo loptu koja je okrznula prečku.

Vrančić je imao veliku šansu u 18. minuti, no njegov šut glavom nakon kornera brani Nishikawa.

Hajrović se obrukao u 25. minuti. Našao se sam ispred Nishikawe, pokušao je petom šutirati, no spetljao se i propala je velika prilika za Zmajeve.

Već u narednom napadu Kashiwagi dolazi do lopte na vrhu peterca, ali naš tim u ključnom trenutku blokira udarac. Nakon kornera Morishige šutira po sredini gola, ali bez problema za Šehića.

Japan je poveo u 28. minuti. Usami je napravio pometnju ulaskom sa lijeve strane i asistirao Kiyotakeu koji sa manje od pet metara matira Šehića.

No, Baždarevićevi puleni nisu se dali pokolebati i nakon što se krenulo sa centra stigli su do izjednačenja.

Nakon duge lopte Hodžić je šutirao glavom, Nishikawa brani, ali Đurić je najbliži i postiže gol za 1:1, svoj treći na turniru.

U sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena i Zmajevi su pogodili prečku. Medunjanin je šutirao sa 25 metara, no lopta se od prečku odbila u gol-aut.

Prvu veliku priliku u drugom poluvremenu imala je naša selekcija i odmah je okrunila pogotkom.

Miroslav Stevanović je ušao u igru u 66. minuti i odmah u prvom kontaktu s loptom asistirao Đuriću, koji postiže svoj četvrti gol na turniru za 2:1.

Do kraja meča Japanci su pokušavali doći do izjednačenja, no naša odbrana je odigrala perfektno do kraja susreta.

U 92. minuti Japanci su izveli sjajan napad, i Šehić je bio matiran, ali se ispred dvojice Japanaca pojavio Šunjić i izbio loptu iz našeg peterca i spasio čist gol. Kobayashi je u 94. minuti pokušao šutirati, no Bekić mu je izbio loptu i naša reprezentacija je stigla do historijskog trijumfa.

Ovo je historijski prvi trofej za Zmajeve, a momci koji su iznijeli teret turnira u Japanu su dokazali da se na njih može najozbiljnije računati u odsustvu Edina Džeke i ostalih prvotimaca.