Nogomet
0

Prvi derbi Željezničara i Sarajeva bez legendarnog navijača Keme Lakače

Piše: D. B.
Kemal Lakača (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kemal Lakača (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Večerašnji derbi između Željezničara i Sarajeva, koji se sastaju u prvoj utakmici četvrtfinala Kupa BiH, bit će prvi koji nije doživio legendarni navijač Bordo ekipe, rahmetli Kemal Lakača. Popularni Kemo je preminuo 30. januara u 81. godini života.

Lakača je važio za najstarijeg navijača FK Sarajevo, a tokom svog života je od osnivanja tima sa Koševa propustio samo tri utakmice. Kako je u maju 2013. godine, uoči 101. gradskog derbija, rekao tokom razgovora za portal Klix.ba, razlog tome je bilo služenje vojnog roka.

Lakača je rođen 1932. godine i aktivno je pratio FK Sarajevo, kako na domaćem, tako i na gostujućim terenima. U to je vrijeme, govorio je Lakača, bilo sve drugačije.

"U moje vrijeme su se igrali pravi derbiji, ne kao ovi danas, sve je bilo drugačije. I jedni i drugi navijači su bili u zajedništvu, družili smo se, šalili, zajedno navijali, a navijači poražene ekipe su bili meta šala i zezanja. No, sve je završavalo na tome, jer konflikata i tuča nije bilo. Ja sam kao najstariji navijač Sarajeva ostao prijatelj sa Jozom Bukalom, Ivicom Osimom i mnogim drugim poznatim ljudima iz svijeta nogometa. I sada se družimo, sačuvali smo naše zajedništvo. Danas to među mlađim generacijama nije tako, sve je podijeljeno, a to ne ide u prilog ni navijačima ni klubovima. Lijepog međusobnog odnosa nažalost nema", izjavio je tada Lakača.

Pristojni i elegantni gospodin, a u isto vrijeme i vatreni navijač i zaljubljenik u bordo boju, kritikovao je današnje navijače zbog nasilja pokušavajući u njima probuditi istinski sportski duh i potaknuti sportsko ponašanje.

"Današnja situacija je veoma opasna. Nije prošlo mnogo vremena otkako sam na štakama morao bježati sa Koševa zbog upada huligana koji su lomili sve pred sobom. Nisu svi navijači isti, radi se o pojedincima kojima nije mjesto na utakmicama i treba im zabraniti dolazak. U svoje vrijeme sam sjedio zajedno sa navijačima iz Splita, Tuzle, Zenice, Niša, Beograda..., a sada to nije moguće. Ne shvatam zašto to ljudima treba", govorio je Lakača.

Nažalost, popularnog Keme više nema, ali je sigurno da i dalje živi u srcima istinskih i vijernih navijača FK Sarajevo.

Prvi derbi bez Keme Lakače biće odigran večeras na Grbavici s početkom u 18 sati.