Slavlje Urugvaja davne 1930.
0

Prve utakmice na SP-u odigrane prije tačno 80 godina!

Totalsport
Na današnji dan, 13. jula 1930. godine, započelo je prvo Svjetsko prvenstvo u organizaciji Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

Istog su dana prije 80 godina paralelno u Montevideu, glavnome urugvajskom gradu, odigrane dvije otvarajuće utakmice. Francuska je na stadionu Pocitos, pred 3000 gledatelja, nadigrala Meksiko 4-1, dok su Sjedinjene Države pred 10.000 ljudi na stadionu Parque Central svladale otpor Belgijaca (3-0). Oba susreta počela su u 15 sati po lokalnom vremenu.

Na prvome Mundijalu u historiji, koji je mogao samo sanjati popularnost kakvu će nogometni turnir najboljih svjetskih nacionalnih momčadi steći u godinama koje dolaze, posebice onim poslijeratnima, sudjelovalo je 13 ekipa, od čega svega četiri evropske (Jugoslavija, Belgija, Rumunjska i Francuska). Evropljani su masovno odustajali od dugotrajnih, skupocjenih i iscrpljujućih putovanja brodom.

Urugvaj je domaćinstvom proslavio stotu obljetnicu državne neovisnosti.

Ktome su domaćini turnira, koji su postali i prvi svjetski prvaci pobijedivši u finalu Argentinu 4-2, bili prva nogometna velesila onog vremena. Predvođeni fantastičnim povučenim playmakerom, tamnoputim Jorgeom Andradeom, naslov su pridodali dvama olimpijskim zlatima, sa pariških (1924.) i amsterdamskih Igara (1928.).