Nogomet
13

Prve kvalifikacije za EURO reprezentacija BiH je završila na trećem mjestu

Piše: A. D.
(Foto: EPA)
Prve kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u fudbalu u kojima je učestvovala reprezentacija Bosne i Hercegovine bile su kvalifikacije za EURO 2000 u Belgiji i Holandiji.

Nakon prvog ciklusa sa Danskom, Grčkom, Hrvatskom i Slovenijom, žrijeb je izabranicima Džemaludina Mušovića podario Češku Republiku, Škotsku, Estoniju, Litvaniju i Farska Ostrva.

Kvalifikacije su započele 19. augusta 1998. godine na stadionu Koševo u Sarajevu, a protivnik je bio tim Farskih Ostrva. Iako se očekivala lagana pobjeda naše selekcije, Mušovićevi izabranici podobro su se namučili da bi osvojili unaprijed upisane bodove, a jedini pogodak na utakmici postigao je Elvir Baljić.

Drugi meč u kojemu smo također bili domaćini igran je sedamnaest dana kasnije, i ovog puta u Sarajevu i to protiv selekcije Estonije. Ovog puta nismo uspjeli pobijediti, a meč je završen rezultatom 1:1. Estonija je povela autogolom Mirsada Hibića, a u finišu je iz penala izjednačio Sergej Barbarez. Pomenuti meč ostao je upamćen i po prvom skandalu u bh. reprezentaciji. Nezadovoljni statusom koji su u tom trenutku uživali kod selektora, reprezentaciju su svojevoljno napustili Elvir Bolić i Meho Kodro.

Mjesec dana kasnije novi vruć šamar bio je lagan poraz od Češke Republike na stadionu Koševo. Nezadovoljstvo navijača bilo je sve veće, a šanse za plasman u Holandiju i Belgiju znatno manje. Jedini pogodak u porazu reprezentacije Bosne i Hercegovine postigao je rezervista Marko Topić.

Negativna atmosfera odrazila se na igru i četiri dana kasnije u Viljnusu, gdje smo od domaće Litvanije doživjeli drugi poraz u nizu. Poveli smo na samom otvaranju golom Muhameda Konjića, ali je uskoro izjednačio Ivanauskas, koji je dvadeset minuta pred kraj bio strijelac i drugog gola za Litvaniju. Već u narednom napadu izjednačio je Elvir Baljić, ali je to bilo sve od naše selekcije te večeri. Do kraja su za trijumf Litvanije 4:2 pogađali Ivanauskas i Baltusnikas.

Bio je to posljednji kvalifikacijski meč Džemaludina Mušovića koji je ubrzo razriješen dužnosti. Vruć krompir preuzeo je Faruk Hadžibegić koji je debitovao pobjedom nad Litvanijom u Sarajevu golovima povratnika Mehe Kodre i Elvira Bolića.

Četiri dana kasnije sladak trijumf iz Sarajeva uprskan je mršavim remijem na Farskim Otocima. Dva pogotka Elvira Bolića nisu nam bila dovoljna pošto je za domaćina dva puta pogađao Arge.

Prekretnica kvalifikacija bio je septembarski meč na Koševu protiv Škotske, u kojemu je BiH prvi put pod Hadžibegićevom palicom doživjela kvalifikacijski poraz. Hutchison je pogodio za rano vodstvo Škotske, potom je izjednačio Elvir Bolić, da bi konačnih 1:2 postavio Dodds u finišu prvog poluvremena.

Četiri dana kasnije poraženi smo u Teplicama od Češke Republike, da bismo mjesec dana kasnije kvalifikacije zaključili nesretnim porazom od Škotske u Glasgowu (1:0), te visokom pobjedom nad Estonijom u Tallinu. Bilo je 4:1, a sve pogotke za naš tim postigao je briljantni Elvir Baljić.

Tabela:

  1. Češka Republika 30
  2. Škotska 18
  3. Bosna i Hercegovina 11
  4. Litvanija 11
  5. Estonija 11
  6. Farska Ostrva 3