Južna Afrika - Meksiko 1-1
0

Prva utakmica na Soccer Cityju završila neriješeno

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Domaća reprezentacija Južnoafričke Republike odigrala je neriješeno 1-1 protiv Meksika u otvarajućoj utakmici Svjetskog nogometnog prvenstva na stadionu Soccer City u Johannesburgu.

Na taj način nastavljena je tradicija neporaženosti domaćina u situacijama kada su imali čast otvoriti takmičenje. U petak smo svjedočili osmoj takvoj utakmici, domaćini su dosad pet puta pobijedili, a Južnoafrička Republika je postala treća reprezentacija koja je uhvatila bod.

Dvoboj 1. kola grupe A znatno su bolje otvorili Meksikanci koji su nizali prilike pred vratima Itumelenga Khunea. Čak je tri puta u obećavajućim situacijama bio Giovani dos Santos, a najbolju je šansu ipak propustio realizirati Guillermo Franco u 32. minuti kada je izbio sam pred Khunea, ali mu je južnoafrički golman obranio udarac. Ugurali su Meksikanci u 38. minuti loptu u gol, no Carlos Vela je bio u offsideu.

Sve što je Meksiko promašio u prvom poluvremenu, skupo je platio na početku nastavka. "Bafana bafana" je u 55. minuti izvela brzi kontranapad, Kagisho Dikgacoi je dugačkim dodavanjem pronašao Siphiwea Tshabalalu koji je sjajnim udarcem s lijeve strane kaznenog prostora u suprotne rašlje ponio naslov strijelca premijernog pogotka na SP-u u Južnoj Africi.

Potpuno slavlje domaćih navijača, koji su cijelo vrijeme svojim vuvuzelama stvarali zaglušujuću buku, spriječio je Rafael Marquez u 79. minuti, pogodivši iz blizine nakon dodavanja Andresa Guardada.

Domaćin je ipak u posljednjoj minuti proputio ogromnu priliku za pobjedu nakon što je Katlego Mphela pogodio stativu.

Kasnije večeras će u drugoj utakmici grupe A u Cape Townu snage odmjeriti svjetski doprvaci Francuzi i Urugvajci.

Svjetsko nogometno prvenstvo, grupa A, 1. kolo:

JAR – Meksiko 1-1 ( Tshabalala 55 / Marquez 79) Francuska – Urugvaj (20.30h)