Nogomet
15

Prva utakmica Eura bez pogodaka: Njemačka i Poljska podijelile bodove

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva u Francuskoj Njemačka i Poljska su odigrale neriješeno (0:0).

Njemačka je prva zaprijetila kada je u šestoj minuti Hector sa oko 22 metra šutirao pored gola. Potom u 18. minuti Muller traži Kroosa koji je uspijeva dovoljno dobro zahvatiti loptu čiji šut sa ivice šesnaesterca odlazi pored gola.

To su bile dvije ponajbolje šanse prvog poluvremena u kojem nije zabilježen nijedan udarac u okvir gola. Njemačka je bolje otvorila utakmicu, ali je nakon 20 minuta igre Poljska bila sve ozbiljnija.

Na otvaranju drugog dijela Poljska je imana sjajnu šansu da dođe do vodstva. Grosicki je uputio centaršut, ali je Milik katastrofalno reagovao i nije uspio matirati Neuera sa manje od pet metara udaljenosti.

Samo tri minute kasnije pokušao je Gotze na drugoj strani kada je iskosa šutirao pravo u dobro postavljenog Fabianskog.

Poljska je nastavila prijetiti aktuelnom prvaku svijeta pa je u 59. minuti Milik, nakon kratkog dodavanja Lewandowskog iz slobodnog udarca sa nekih 25 metara, pogodio spoljnji dio mreže. Već u narednom napadu Poljske Lewandowski dolazi do odlične pozicije za šut na oko 15 metara od gola, ali u ključnom trenutku blokira Boateng.

Novu kolosalnu šansu imao je Milik u 70. minuti kada je sa 11 metara promašio loptu i time još jednom razočarao svoje navijače. Nismo čekali dugo na narednu šansu koja je stigla odmah na drugoj strani kada je Ozil šutirao sa vrha šesnaesterca, a Fabianski odlično reagovao.

Do kraja meča vidjeli smo još nekoliko obećavajućih napada na obje strane što je donijelo mnogo bolju sliku drugog poluvremena za razilku od dešavanja na terenu u prvom dijelu.

Ipak, na kraju je ostalo 0:0 i ovo je prva utakmica Evropskog prvenstva u Francuskoj u kojoj nismo vidjeli golove.

Ovim remijem oba tima su zagarantovala osvajanje jednog od prva tri mjesta u grupi C, jer ih Ukrajina ne može stići. Samim tim, Njemačka i Poljska su skoro osigurale i plasman u nokaut fazu, jer i kada bi jedna od ove dvije selekcije zauzela treće mjesto u grupi, to bi trebalo biti dovoljno za plasman među četiri najbolje trećeplasirane ekipe prvenstva.

Njemačka: Neuer, Hector, Höwedes, Hummels, Khedira, Özil, Draxler (Gomez 71'), Müller, Boateng, Kroos, Götze (Schurrle 66').

Poljska: Fabianski, Jedrzejczyk, Pazdan, Glik, Piszczek, Grosicki (Peszko 87'), Maczynski (Jodlowiec 76'), Krychowiak, Blaszczykowski (Kapustka 80'), Milik, Lewandowski.