Nogomet
1

Prva pobjeda na evropskim prvenstvima: Poljska savladala Sjevernu Irsku

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U 1. kolu grupe C Evropskog prvenstva u Francuskoj Poljska je minimalnim rezultatom 1:0 savaldala debitanta Sjevernu Irsku.

Ovo je prva pobjeda Poljske na evropskim prvenstvima. Prethodno su na dvije završne smotre najboljih selekcija Evrope skupili po tri remija i poraza. Sjevernoj Irskoj je ovo bio debitantski nastup i pamtit će ga po porazu u kojem nisu postigli gol.

Poljska je dominirala od početka utakmice, ali nije uspijevala pronaći put do mreže. Najbolju šansu u prvom poluvremenu imao je Kapustka u 39. minuti, ali je McGovern odlično intervenisao.

U 51. minuti napadi Poljaka urodili su plodom kada je Milik matirao golmana Sjeverne Irske. Napadač Ajaxa je prizemnim udarcem sa vrha šesnaesterca pogodio mrežu protivničkog gola.

Sjeverna Irska je uspjela zaprijetiti u 86. minuti kada je Davis zakasnio na loptu Norwooda i time propustio šansu da njegova zemlja izvuče makar bod.

Poljska: Szczesny, Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk, Maczynski (Jodlowiec 78'), Krychowiak, Blazszczykowski (Grosicki 80'), Kapustka (Peszko 88'), Milik, Lewandowski.

Sjeverna Irska: McGovern; McLaughlin, Cathcart, Evans, McAuley; McNair (Dallas 46'), Norwood, Baird (Ward 76'), Davis, Ferguson (Washington 66'); Lafferty.