Nogomet
0

Proteklo kolo Lige prvaka donijelo rekorde Casillasu i Buffonu

Piše: O. T.
Gianluigi Buffon, rekorder Juventusa, i Iker Casillas, rekorder Lige prvaka (Foto: EPA)
Gianluigi Buffon, rekorder Juventusa, i Iker Casillas, rekorder Lige prvaka (Foto: EPA)
U 3. kolu Lige prvaka Porto je na svom Dragao stadionu pobjedom od 2:0 nad Maccabi Tel-Avivom upisao nova tri boda i zauzeo prvo mjesto u grupi G, dok je Juventus na svom terenu remizirao sa Borussijom iz Monchengladbacha (0:0) u grupi D.

Klubu iz Portugala u leđa gledaju Dinamo Kijev, Chelsea i Maccabi Tel-Aviv. Šanse za plasman u osminu finala su velike, posebno kada se u obzir uzme da je Porto u sjajnoj formi.

U domaćem prvenstvu su prvi nakon sedam kola i još uvijek su bez poraza, kao i u Ligi prvaka gdje imaju dvije pobjede i remi. U 2. kolu najelitnijeg takmičenja kod kuće su savladali Chelsea 2:1, a strijelci u duelu sa Maccabijem bili su Aboubakar i Brahimi.

I Juventus je remijem ostao na prvom mjestu sa sedam bodova, a na tabeli je ispred Manchester Cityja, Seville i Gladbacha.

Oba meča donijeli su rekorde za legendarne golmane Porta i Juventusa, Ikera Casillasa i Gigija Buffona.

Nakon što je sačuvao svoju mrežu, Casillas je dosegao brojku od 51 utakmice bez primljenog gola u Ligi prvaka. Do sada je taj rekord čuvao zajedno sa Van der Sarom koji ima 50 takvih utakmica.

Buffon je za razliku od njega skupio najviše minuta za Juventus prestigavši Alessandra Del Pierra. Buffon je skupio 48 885 minuta za Staru damu, dok Del Pierro ima 48 867. Kada su u pitanju utakmice bez primljenog gola, italijanski golman je skupio 38 utakmica u kojima je njegova mreža ostala netaknuta.