Nogomet
12

Prosinečki i zvanično postao selektor reprezentacije Azerbejdžana

Anadolija
Robert Prosinečki (Foto: AFP)
Robert Prosinečki (Foto: AFP)
Fudbalska federacija Azerbejdžana (AFFA) je saopćila da je na poziciju selektora reprezentacije njihove  zemlje doveden hrvatski stručnjak Robert Prosinečki.

Prosinečki (45) je na mjestu selektora Azerbejdžana naslijedio njemačkog fudbalskog stručnjaka Berti Vogtsa koji je smijenjen zbog loših rezultata u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

Azerbejdžan se u okviru kvalifikacija za EURO 2016. nalazi u grupi „H“ na posljednjoj poziciji bez ijednog osvojenog boda u četiri odigrane utakmice.

Prosinečki bi na čelu reprezentacije Azerbejdžana trebao ostati do kraja kvalifikacija za Mundijal 2018. godine.

Robert Prosinečki je bivši hrvatski i jugoslavenski fudbalski reprezentativac. Trenersku karijeru je počeo 2006. godine kao pomoćni trener u reprezentaciji Hrvatske. Ostaje na toj dužnosti sve do decembra 2010. godine kada preuzima beogradsku Crvenu zvezdu što mu je bio ujedno i prvi samostalni trenerski posao.

S Crvenom zvezdom osvojio je Srpski kup 2012. godine što mu je prvi trofej u trenerskoj karijeri. Sporazumno je raskinuo ugovor sa Crvenom zvezdom 20. augusta 2012. godine, dok u oktobru iste godine preuzima turski Kayserispor, potpisavši dvogodišnji ugovor.

Preuzevši klub na 15. poziciji, upisavši 13 pobjeda u 27 kola, do kraja sezone doveo je klub na 5. mjesto Super lige, što je najbolji rezultat u historiji Kayserispora. Hrvatski trener je 31. decembra 2013. godine sporazumno raskinuo ugovor sa turskim Kayserisporom.