Afrički kup nacija
0

Promašeni penal koštao Tunis, Togo posljednji četvrtfinalist

Totalsport
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nogometna reprezentacija Toga posljednji je četvrtfinalist Afričkog kupa nacija u Južnoafričkoj Republici. Plasman među osam najboljih izborili su nakon dramatičnog susreta protiv Tunisa u Nelspruitu koji je završio 1-1.

Togo je tako ispisao povijesne stranice nacionalnog nogometa, budući je izborio četvrtfinale kontinentalne smotre po prvi put u svojoj historiji, a učinio je to usprkos identičnom broju bodova kao i Tunis, zbog bolje gol-razlike.

Poveo je Togo golom Sergea Gapkea nakon asistencije Emmanuela Adebayorau 13. minuti, da bi u 30. minuti stvari na početak vratio Khaled Mouelhi iz jedanaesterca kojeg je skrivio Dare Nibombe nakon prekršaja nad Walidom Hichrijem.

U drugom poluvremenu Adebayor je glavom uzdrmao gredu, a potkraj je susreta u 77. minuti sudac

Daniel Bennett dosudio penal za Tunis nakon kontakta Nibombea i Sabera Khalife. No, siguran izvođač prvog jedanaesterca Mouelhi kod drugog je pokušaja pogodio vratnicu. Togoanski golman Kossi Agassa u završnici je imao par sjajnih obrana kojima je uskratio Tunisu prolaz dalje.

U drugoj, rezultatski nevažnoj utakmici, Alžir i Obala Bjelokosti remizirali su u Rustenburgu odigravši 2-2. Sva su četiri gola postignuta u drugom poluvremenu nakon što je u sedmoj minuti Ryad Boudebouz propustio iz jedanaesterca dovesti Alžir u vodstvo.

Alžir je vodio 2-0 golovima Sofianea Feghoulija i El Arbija Soudanija, dok su "slonove" od poraza spasili Didier Drogba i Wilfried Bony golovima u razmaku od samo četiri minute. Drogba je pogodio glavom, a Bony dalekometnim udarcem koji je uz odbijanac odbrane završio u rašljama.

Obala Bjelokosti će u četvrtfinalu igrati protiv Nigerije, dok će Togo odmjeriti snage protiv Burkine Faso.

Afrički kup nacija, 3. kolo, grupa D:

Alžir - Obala Bjelokosti 2-2 (Feghouli 64-11m, Soudani 70 / Drogba 77, Bony 80) Togo - Tunis 1-1 (Gakpe 13 / Mouelhi 30-11m)

Redoslijed: 1. Obala Bjelokosti 7, 2. Togo 4, 3. Tunis 4, 4. Alžir 1