Pogledajte sve neuspjehe
3

VIDEO / Prokletstvo Tri lava se nastavlja, Englezi šesti put ispali na penale

Piše: Dalibor Bošnjak
Prokletstvo Tri lava je u nedjelju navečer potvrđeno i šesti put. Na Evropskom prvenstvu u Ukrajini i Poljskoj Englezi su,u utakmici protiv Italije, ispali nakon izvođenja jedanaesteraca. Bio je to šesti put da reprezentacija ove zemlje napušta takmičenje zbog lošije realizacije penala.

Penali su postali prokletstvo i opsesija za Englesku. Selektor Roy Hodgson je proklinjao psihološku blokadu koju Englezi imaju tokom izvođenja jedanaesteraca. Hodgson je rekao da je tim dao sve od sebe, ali da možda nisu bili dovoljno dobri da pobijede Italiju i plasiraju se u polufinale. Engleska je izgubila 4:2 na penale, nakon što golova nije bilo u regularnih 90 minuta, kao ni u produžecima. No, uprkos porazu, selektor je rekao da on i njegova ekipa kući idu uzdignute glave.

"Kada je došlo do penala, nadao sam se da je ovo naš turnir, ali vježbanje nije pomoglo. Ne mogu kriviti igrače jer su bili umorni. Vjerovao sam u uspjeh kada je Montolivo promašio penal, jer smo imali odlične izvođače. Gledao sam Younga i Colea kako na treningu postižu golove iz jedanaesteraca, ali su umor, pritisak i nervoza učinili svoje. Italija se bolje snašla, a pravi je primjer Pirlo. Obje ekipe su imale svoje šanse, mi smo pokušali, a sada se vraćamo kući bez izgubljene utakmice. Dali smo sve od sebe, nismo igrali da dođemo do penala. Dobro smo se branili i pravili šanse koje, nažalost, nismo iskoristili", izjavio je Hodgson nakon što je Young pogodio prečku, a Buffon odbranio udarac Coleu.

Jedinu su pobjedu nakon izvođenja penala odnijeli engleski reprezentativci 1996. godine u četvrtfinalu EP protiv Španije.

Englesko proklestvo neuspjeha nakon izvođanja penala je počelo na Svjetskom prvenstvu 1990. godine protiv Njemačke.

Nijemci su ih pobijedili u istoj fazi na Euru 1996. godine.

Argentina je također bila bolja od Engleske nakon izvođenja jedanaesteraca na Svjetskom prvenstvu 1998. godine.

Portugal je nakon penala izbacio Englesku u četvrtfinalu na Euru 2004. godine.

Isti protivnik je savladao Engleze nakon penala i na SP 2006. godine.

"Teško je to prihvatiti. Ovo se dogodilo previše puta", rekao je razočarani engleski napadač Rooney.

Nakon promašaja Younga i Colea, odlučujući penal je realizirao Diamanti i tako produžio prokletstvo Tri lava.