Nogomet
310

Prodao automobil kako bi prvi put u Brazilu gledao Zmajeve

Klix.ba
Honda Civic koju je Džemal prodao kako bi putovao u Brazil na SP
Honda Civic koju je Džemal prodao kako bi putovao u Brazil na SP
Bosanac Džemal Hajrić koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, prodao je automobil i još neke stvari kako bi po prvi put gledao nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine. On će biti među bh. navijačima na Marakani u utakmici protiv Argentine.

Put od SAD-a do Brazila sa smještajem, hranom i ulaznicama košta od 3.000 do 7.500 dolara što je velika suma novca za mnoge. Međutim, Hajrić je odlučio prodati automobil Hondu Civic i još neke stvari kako bi po prvi put uživo gledao Zmajeve.

BiH je zajedno sa roditeljima i sestrom napustio nakon završetka rata. Bez novca, znanja jezika i mnogo stvari, uspjeli su se snaći u Connecticutu zahvaljujući građanima naše zemlje koji su već živjeli u toj američkoj državi.

"Ovdje smo izgradili veoma jaku bh. zajednicu. Pomagali smo jedni drugima. Iako se nismo znali, tretirali smo jedni druge kao članove porodice. To smo mi, Bosanci", kaže Hajrić.

Iz svoje rodne zemlje donio je i strast za nogometom.

"Moj otac je bio veliki ljubitelj nogometa i vjerujem da sam to od njega naslijedio. Gledanje nogometne reprezentacije moje zemlje ispunjava me ponosom", dodaje on.

Iako su Zmajevi nekoliko puta do sada bili nadomak velikog nogometnog takmičenja, to se prije Mundijala u Brazilu nije desilo.

"Utakmica protiv Danske, poraz u dva baraža protiv Portugala bili su najteži trenuci za mene. Biti tako blizu i propustiti priliku slomilo mi je srce", kaže Hajrić.

Međutim, Vedad Ibišević je golom u Litvaniji osigurao učešće Zmajeva na prvom velikom takmičenju.

"Bio sam u šoku minutu ili dvije nakon čega sam počeo plakati. Nisam mogao vjerovati da su napokon uspjeli u tome", sjeća se Hajrić.

Te noći se zakleo da će učiniti sve da ode u Brazil i gleda svoju reprezentaciju.

"Nikad ih nisam gledao uživo jer si nisam mogao to priuštiti. Ali, Svjetsko prvenstvo je jedinstvena prilika za to. Odlučio sam da ću napraviti sve da budem tamo", kaže Džemal koji je odlučio prodati automobil i još neke stvari kako bi kupio karte za Brazil i utakmice.

"Osim Honde, prodao sam iPod i još neke lične stvari. Štedio sam od plaće i kupio karte putem FIFA-ine stranice. Ipak, najskuplje će biti putovanje. Ali, vrijedi po prvi put otići tamo i gledati reprezentaciju. Za mene će to biti poseban osjećaj", kazao je Hajrić za portal BH Dragons.