Nogomet
11

Primera: Valencia šokirala Barcelonu na Camp Nou

Totalsport
Foto: EPA
Foto: EPA
Nogometaši Valencije priredili su veliko iznenađenje u prvom subotnjem ogledu 22. kola španske Primere. Pobijedili su Barcelonu na Camp Nou 3-2.

Premda ove sezone Valencia ne igra na razini prošlih godina, kada su bili najveća prijetnja Barçi i Realu, gostujući su igrači odigrali hrabro, te su prepoznali nesigurnu i neprepoznatljivo lošu Barcelonu tokom ove subote.

Utakmica je počela očekivano, već poslije sedam minuta je Alexis Sanchez poentirao nakon Messijeve asistencije. No, preokret se dogodio krajem prvoga i početkom drugog dijela. Izjednačio je u 44. Dani Parejo, a u 48. je prekrasnim pogotkom gostima vodstvo donio Piatti.

Potom je Messi vratio nadu domaćinu kada je u 54. realizirao najstrožu kaznu, ali je izuzetno loš odbrambeni dan Barcelone naplatio Paco Alcacer koji je u 59. postavio konačnih 3-2. Imala je Valencia još prilika za pogodak, pogotovo nakon 78. minute kada je domaćin ostao s igračem manje zbog drugog žutog kartona Jordija Albe. Barcelona je posljednju priliku za bod propustila u nadoknadi kada se Messi ušetao u šesnaesterac, ali mu je udarac nogom obranio Diego Alves.

Barcelona je do ove utakmice imala omjer od deset domaćih pobjeda u deset utakmica, dok je Valencija upisala tek treće gostujuće slavlje, a ujedno napomenimo kako je sa osam pogodaka imala i jedan od najslabijih napada u cijeloj ligi, kada su u pitanju gostujuće utakmice.

Poslije ovog rezultata u nastavku kola obje madridske ekipe, i Atletico i Real, mogu na tabeli preskočiti Barcelonu koja je od početka prvenstva boravila na prvom mjestu.

 Primera, 22. kolo:

Barcelona - Valencia 2-3 (Alexis Sanchez 7, Messi 54-11m/ Dani Parejo 44, Piatti 48, Paco Alcacer 59)

Redoslijed: 1. Barcelona 54, 2. Atletico Madrid 54 (-1), 3. Real Madrid 53 (-1), 4. Athletic 42 (-1), 5. Villarreal 37 (-1), 6. Real Sociedad 36 (-1), 7. Sevilla 31 (-1), 8. Valencia 28…