Nogomet
4

Primera: Seviljski derbi pripao crveno-bijelima, Malaga savladala Eibar

Piše: E. B.
Mercado proslavlja pogodak (Foto: laliga.es)
Mercado proslavlja pogodak (Foto: laliga.es)
Današnjim utakmicama počelo je peto kolo španske Primere. Derbi kola se igrao na stadionu "Ramon Sanchez Pizjuan" između gradskih rivala Seville i Betisa, a razlog za slavio je crveno-bijeli dio andaluzijskog glavnog grada.

Derbi sevillano je pripao domaćoj ekipi, a junak Seville je postao Gabriel Mercado.

Jedinu pravu priliku u prvom poluvremenu imao je Samir Nasri u 26. minuti susreta za domaću ekipu. Francuz je šutirao s vrha kaznenog prostora, no Antonio Adan je odlično odbranio njegov udarac i odbio loptu u korner.

U drugom poluvremenu utakmice obje ekipe su zaigrale mnogo otvorenije. Mercado j najprije u 49. minuti iz dobre pozicije šutirao glavom, a Adan je s lakoćom odbranio.

Samo tri minute kasnije 29-godišnji Argentinac je donio veliko slavlje domaćim navijačima. Nasri je centrirao iz slobodnog udarca, a u gužvi u petercu Betisa lopta je pogodila Mercada i ušla u mrežu.

U 53. minuti Betis je postigao pogodak preko Alexa Alegrije, ali ga je sudija Fernandez poništio zbog navodnog ofsajda, iako se činilo da je pogodak postignut na ispravan način.

Ruben Castro je u 65. minuti šutirao sa oko 25 metara, ali je Sergio Rico sjajno intervenisao i spasio mrežu Seville. Franco Vazquez je samo sedam minuta kasnije mogao udvostručiti prednost Seville, ali je njegov šut otišao pored gola. Do kraja meča zeleno-bijeli su pokušali stići do izjednačenja, no nisu u tome uspjeli i tri boda su pripala Sevilli.

U drugoj utakmici današnjeg dana koja je bila u totalnoj sjeni seviljskog derbija Malaga je savladala Eibar sa 2:1 na La Rosaledi. Strijelci za domaću ekipu su bili Ramirez u 44. i En Nesiry u 76. minuti susreta.