Nogomet
0

Primera: Realu gradski derbi sa "šarenim sastavom"

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
U derbiju 33. kola španskog nogometnog prvenstva, u gradskom madridskom derbiju igranom na Vicente Calderonu, Real je sa 2-1 savladao Atletico.

Trener Reala Jose Mourinho u ovom susretu je izveo "šaren" sastav bez brojnih prvotimaca (Ronaldo, Özil, Ramos, Higuain...), dok su Xabi Alonso, Raphaël Varane i Luka Modrić (u 77. minuti) ušli kao zamjene u drugom poluvremenu.

Iako su Realovi igrači mislima već u uzvratnom ogledu polufinala Lige prvaka protiv Borussije, uspjeli su doći do pobjede u borbi za drugo mjesto na ljestvici i prestiž.

Poveo je Atletico već u 4. minuti golom glavom Radamela Falcaa (26. gol sezone) iz neposredne blizine nakon ubacivanja Diega Godina, ali je Real ubrzo vratio stvari na početak. U 13. minuti iskosa s desne strane Angel Di Maria je iz slobodnog udarca pokušao pronaći nekog svog suigrača u kaznenom prostoru Atletica, a domaći defanzivac Francisco Juanfran je loptu taman toliko skrenuo da prevari vlastitog vratara Thibauta Courtoisa.

Konačnih 2-1 za Real postavio je u 63. minuti Di Maria preciznim udarcem ljevicom u sami ugao nakon lijepog proigravanja Karima Benzeme u prostor.

Realu je ovo bila šesta uzastopna pobjeda na gostovanju kod Atletico Madrida. "Rojiblancosi" za pobjedu nad gradskim rivalima ne znaju u posljednja 23 ogleda u elitnom razredu španskog nogometa.

Pet kola prije kraja sezone drugoplasirani Real ima šest bodova više od trećeplasiranog Atletica i 11 bodova zaostatka za vodećom Barcelonom.

Primera, 33. kolo:

Atletico Madrid - Real Madrid 1-2 (Falcao 4 / Juanfran 13-ag, Di Maria 62) Levante - Celta 0-1 (Fernandez 21) Athletic Bilbao - Barcelona 2-2 (Susaeta 27, Herrera 90 / Messi 67, Sanchez 69)

Redoslijed: 1. Barcelona 85, 2. Real Madrid 74, 3. Atletico Madrid 68, 4. Real Sociedad 55 (-1), 5. Valencia 53 (-1)...