Nogomet
5

Primera: Novi kiks Barcelone, Lafita donio bod Getafeu na Nou Campu

Totalsport
Foto: EPA
Foto: EPA
Nogometaši Barcelone remizirali su na Nou Campu protiv Getafea čime su praktički ispali iz utrke za naslov prvaka Španije.

Sedamnaestoplasirana ekipa Primere stigla je na Nou Camp i u 92. minuti susreta ukrala dva boda Barceloni, koja dva kola prije kraja prvenstva zaostaje za vodećim Atletico Madridom tri boda i ima utakmicu više.

Angel Lafita bio je junak gostiju koji su u oba navrata lovili zaostatak. Španac je najprije u 37. minuti poništio vodstvo Barcelone u koje ju je u 23. minuti doveo Lionel Messi sjajno odmjerenim udarcem s otprilike 11 metara, nakon prizemnog ubacivanja Danija Alvesa s desne strane.

Lafita je pogodak postigao nakon prekida, odnosno "svijeće" koju je u kazneni prostor poslao Pablo Sarabia. Lafita je u skoku izborio loptu, a onda iskosa s desne strane uputio prizeman šut prema golu, koji Pinto nije uspio zaustaviti. Velika krivica za pogodak ide upravo golmanu katalonskog sastava.

Alexis Sanchez donio je novo vodstvo Barceloni u 67. minuti, nakon što mu se lopta odbila pred noge uslijed blokiranog udarca Pedra, no Lafita je ponovno bio ubojit u 92. minuti utakmice. Sergio Escudero nabacio je loptu na peterac domaćina s lijeve strane svog napada, a u skoku je prvi na lopti bio strijelac prvog pogotka, te ju je snažno zakucao pored nemoćnog Pinta za 2-2.

Getafe ovim rezultatom zauzima 16. mjesto i ima bod prednosti ispred Osasune, tri ispred Almerije, četiri ispred Valladolida, uz utakmicu više, te 14 ispred otpisanog Betisa.

Primera, 36. kolo:

Barcelona – Getafe 2-2 (Messi 23, Sanchez 67 / Lafita 37, 90+2)