Nogomet
8

Primera: Barceloni tek bod u Bilbau, Celta upisala "zlatnu" pobjedu

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Nogometaši Athletic Bilbaa i Barcelone podijelili su bodove odigravši 2-2 u sklopu 33. kola Primere, dok je Celta napravila veliki posao u borbi za opstanak u prvoligaškom društvu.

Barcelona je na Sam Mames stigla nakon "šamara" koji je dobila na Allianz Areni od Bayerna (4-0) u sklopu prve polufinalne utakmice Lige prvaka. Kao što se i pretpostavljalo, trener Katalonaca Tito Vilanova izveo je prilično šareni sastav, s Lionelom Messijem na klupi.

Kao što se moglo vidjeti u nekoliko navrata ove sezone, kada Messija nema na travnjaku Barcelonina igra ni glave ni repa. To su domaći nogometaši iskoristili u 27. minuti kada je Anduriz probio desnu stranu katalonske odbrane, ubacio nisku prizemnu loptu u peterac, gdje ju je iz neposredne blizine u mrežu smjestio Susaeta.

Rezultat se nije mijenjao u narednih pola sata igre, pa je trener Vilanova u igru odlučio uvesti najboljeg nogometaša svijeta – Messija. Nije u potpunosti jasno da li ga je uveo jer nije želio izgubiti, ili iz razloga što se Argentinac u potpunosti oporavio od povrede bedrenog mišića.

No, bilo kako bilo, Messi je ušao u igru u 59. minuti, a osam minuta kasnije izveo majstoriju, predriblao trojicu i zabio za izjednačenje, te ujedno 100. gol Barcelone ove sezone u Primeri. Po četvrti je put u klupskoj historiji Barcelona premašila brojku 100 u pogocima u Primeri.

Nove dvije minute bile su potrebne da Messi glavom (uz vjerojatni prekršaj) asistira Alexisu Sanchezu za preokret Barcelone.

Iako se činilo da će Katalonci u konačnici uzeti tri boda, Athletic je imao drugačijih planova. Jedna ubačena lopta u kazneni prostor, doslovno iz očaja, pogodila je igrače Barcelone u glavu, ali se istovremeno odbila do Andera Herrere koji iz prve pogađa bližit ugao gola Victora Valdesa za konačnih 2-2.

U ranijoj je utakmici Celta na gostovanju kod Levantea upisala "zlata vrijednu pobjedu" (1-0), te s posljednjeg mjesta prvenstvene ljestvice skočila na 16! Augusto Fernandez bio je strijelac jedinog pogotka na utakmici u 21. minuti prvog dijela.

Primera, 33. kolo:

Levante – Celta 0-1 (Fernandez 21) Athletic Bilbao – Barcelona 2-2 (Susaeta 27, Herrera 90 / Messi 67, Sanchez 69)

Redoslijed: 1. Barcelona 85 (33 utakmice), 2. Real Madrid 71 (-1), 3. Atletico Madrid 68 (-1)... 12. Levante 40... 14. Athletic Bilbao 36... 16. Celta 36....