Nogomet
8

Primera: Atletico srušio Real na Santiago Bernabeuu

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Nogometaši Atletico Madrida savladali su "velikog brata" Reala s minimalnih 1-0 na Santiago Bernabeuu u velikom gradskom derbiju 7. kola Primere.

Gol odluke, svoj osmi ovosezonski, postigao je u 11. minuti Diego Costa.

Duboko na svojoj polovici loptu je pri pokušaju driblanja izgubio Angel Di Maria. Presjekao mu je put Filipe Luis, gurnuo do Kokea, a ovaj je sjajnim proigravanjem u prostor izbacio Costu u stopostotnu priliku. Brazilac ju nije propustio i odmjerenim prizemnim udarcem savladao je Diega Lopeza.

Pokazalo se da je to bio gol koji je presudio pobjednika i kojim je Atletico prekinuo dugi crni niz protiv Reala u Primeri. Naime, prethodno ovom susretu nisu ih pobijedili u elitnom razredu španskog nogometa od 30. oktobra 1999. godine (3-1).

Isto tako, prethodno ovoj utakmici Real nije izgubio kod kuće u 34 posljednje prvenstvene utakmice.

Atletico je pobjedom nastavio pratiti Barcelonu u stopu i ostvario je rekordan start u klupskoj historiji. Nikada prije nisu startali u sezonu sa sedam pobjeda.

Primera, 7. kolo:

Real Madrid - Atletico Madrid 0-1 (Costa 11) Almeria - Barcelona 0-2 (Messi 21, Adriano 56) Valencia - Rayo Vallecano 1-0 (Jonas 37) Real Sociedad - Sevilla 1-1 (Griezmann 66 / Jairo 18)