Nogomet
0

Prijevremeni kraj karijere Sebastiana Deislera

Sarajevo-x.com
Sebastian Deisler; Foto
Sebastian Deisler; Foto
Igrač veznog reda Bayerna iz Minhena, Sebastian Deisler šokirao je nogometni svijet obavještenjem da napušta nogomet u svojoj 27 godini.

Povrede su na kraju i prisilile ovog nogometaša, kojeg su njemački mediji poredili s Davidom Beckhamom, na okončanje karijere.

Deisler je imao sve što je potrebno da postane jedna od najvećih zvijezda svjetskog nogometa. Ovaj desni vezni igrač imao je brzinu da umakne protivničkim igračima, viziju da kreira gol, kao i da sam postigne gol, a smatrali su ga i najboljim igračem svoje generacije i najvećon nadom njemačkog nogometa.

Njegova karijera bila je pogođena serijom ozbiljnih povreda, koje su ga spriječile da nastupi na Svjetskim prvenstvima 2002. i 2006. godine.

Pet puta je operisao desno koljeno, a fizički problemi su bili popraćeni i psihičkim. Dva puta je tretiran zbog kliničke depresije, te je zbog toga propustio i polovinu 2003/04. sezone.

Njegov posljednji povratak na nogometne terene Bundeslige desio se neposredno pred zimsku pauzu, ali je odmah zaradio povredu mišića na nozi. Tokom zimske pauze se uspio oporaviti, što je vratilo optimizam u klub, ali se ispostavilo da je Deisler nekoliko puta izrazio želju za napuštanjem trening kampa u Dubaiju.

Deisler je u ponedjeljak obavjestio Hoenessa, generalnog menadžera Bayerna, da napušta nogomet, a osnovni razlog je što nije siguran u stabilnost svog koljena. ''Odluku nisam donio preko noći. Razmišljao samo o ovome već neko vrijeme'', izjavio je Deisler na press-konferenciji.

Deisler, koji je tek prošlog mjeseca napunio 27 godina, je izjavio da želi provoditi više vremena sa svojom suprugom i malim sinom, te što prije zaboraviti nogomet.

U svojoj karijeri odigrao je 135 utakmica Bundeslige, igrajući za Borussiju iz Menhengladbaha, gdje je započeo karijeru, Herthu iz Berlina i Bayern iz Minhena. Za Bayern je odigrao samo 62 utakmice, od 2002. godine kada se za 9 miliona eura pridružio klubu.