Bliži se dvoboj sa Rumunima
0

ANALIZA / Prijeko potrebna pobjeda, a nezavidna forma "zmajeva"

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Kao što je poznato, 26. marta naš državni nogometni tim igra kvalifikacionu utakmicu protiv Rumunije na Bilinom polju. Mnogi će reći kako je ova utakmica "biti ili ne biti".

Da napomenemo, naš nacionalni tim nalazi se na četvrtom mjestu tabele sa četiri boda iz tri utakmice. Osvajanje kompletnog plijena nameće se kao imperativ, jer bi se u tom slučaju približili drugoj poziciji koju u ovom trenutku drži Bjelorusija. Svaka pobjeda "zmajeva" zavara tešku životnu bh. svakodnevnicu. Tada su igrači i selektor heroji.

Bitka za drugu poziciju

Međutim, kada rezultat izostane, situacija se promijeni. To je najbolje osjetio bivši šef državne selekcije Ćiro Blažević. Naime, kada je stigao na korak do najvećeg uspjeha, plasmana na Svjetsko prvenstvo, posrnuli smo. Preskočili smo Južnu Afriku. U to vrijeme dobar dio javnosti trebao je krivca. Svi znamo kako se priča završila.

No, da se vratimo aktuelnim kvalifikacijama. Okršaj sa Rumunima je izuzetno bitan. Trijumf bi olakšao nastavak posla i smanjio pritisak. Osnažio bi ambicije za (barem) drugu poziciju. Upravo zbog toga se ovaj dvoboj nameće kao presudan. Ipak, ono što treba zabrinuti selektora jeste forma naših reprezentativaca.

Jako važan faktor može biti vrijednost i forma protivnika. Ipak, procjena učinka igrača je uvijek relativan dojam na kojeg utiče i krajnji rezultat i timska igra. Pokušali smo analizirati formu naših reprezentativaca iz udarne postave temeljem učinka u njihovim matičnim klubovima.

Sušić prekrižio Begovića, Hasagić prva "jedinica"

S obzirom da je šef nacionalne vrste prekrižio Asmira Begovića (iako će mu mnogi prigovoriti da se takvog golmana ni u mislima nije trebao odreći), mjesto među stativama će zauzeti Kenan Hasagić. Do sada je imao i odlične i nešto lošije (Albanija) učinke. Dijelio je sudbinu cijele ekipe. Nije branio u posljednjoj utakmici za svoj klub.

Kapiten Emir Spahić rijetko kada odigra loše za reprezentaciju. Uvijek preuzima odgovornost u igri i izvan nje. Očekujemo da će protiv Rumuna, kao i uvijek, igrati 200 na sat. Ni on nije nastupao u posljednjoj utakmici francuskog prvenstva za Montepellier.

Trebao bi mu pomagati Safet Nadarević, iako je imao određenih nesuglasica sa selektorom. Alternativa na toj poziciji su Muhamed Bešić ili Boris Pandža. Desno će biti Mensur Mujdža. Debitovao je u Luksemburgu i bio jedan od najboljih. I ostale kvalifikacione duele odradio je bez ozbiljnih zamjerki. Vrlo korisnim pokazao se i Senad Lulić, koji bi trebao ordinirati po lijevoj strani.

Zabrinjava vezni red koji je srce svakog tima

Ono što posebno zabrinjava je forma i učinak igrača iz sredine terena, koja je srce svakog tima. Naime, Elvir Rahimić bi, prema Sušiućevim najavama, trebao biti u udarnoj postavi. Bez obzira na godine, kada nije "unutra" reprezentacija je bitno slabija. No, treba istaći da nije standardan u svom timu.

Također, i Zvjezdan Misimović je preselio u hladnu Rusiju, u Dinamo iz Moskve. Ako uzmemo u obzir da nije mjesecima odigrao kvalitetnu utakmicu i da nema kontinuitet - postavlja se pitanje kako će to kompenzirati? Prvenstvo u toj državi počinje 12. marta.

Miralem Pjanić je neupitna klasa. No, i on nije standardan u Lyonu. U posljednjem okrašaju bio je u prvih jedanaest. Postigao je i pogodak i najavio bolje dane. Nadamo se da će do dvoboja sa Rumunima njegova forma doći na još veći nivo.

Haris Medunjanin je u većini utakmica standardan u Maccabiju iz Tel Aviva. Potvrdio je tehničku klasu. Bori se za svaku loptu, solidan je u odbrambenim zadacima. Kao alternativa nudi se Senijad Ibričić, ali ako uzmemo u obzir da je imao sukob sa selektorom, može se zaključiti da će nekadašnji reprezentativac Holandije biti u znatnoj prednosti.

Napad će predvoditi Edin Džeko, koji će još dugo biti kadar koji pravi razliku u kvalitetu. Iako je posljednje utakmice za City bio među rezervama, to ne treba previše da nas brine. Partner u špicu bit će mu Ibišević ili sve bolji Muslimović.

Ostaje da vidimo hoće li šef državnog tima ostati dosljedan svoje rečenice: "Oni koji ne igraju u svojim klubovima, neće dobiti poziv za reprezentaciju". Ako bi tako bilo Sušić bi imao velikih problema. Još uvijek je neizvjesno hoće li pozvati Jahića i Štilića.

Argumenti pokazuju da situacija nije baš sjajna, a neuspjeh na Bilinom polju načeo bi i preostalo povjerenje i podršku Sušiću.