Nogomet
94

Prije četiri godine napustio nas je legendarni Josip Katalinski Škija

Piše: Edin Isanović
Prije četiri godine preminuo je jedan od najboljih bh. nogometaša svih vremena Josip Katalinski Škija. Legenda FK Željezničar je prije svega i iznad svega bio veliki čovjek, primjer kako se odnosi prema sportu i životu te kako se bori na terenu.
Uspješnu nogometnu karijeru počeo je graditi u omladinskom pogonu FK Igman sa Ilidže. Kasnije se priključuje juniorima FK Željezničar. Sa svega 17 godina debituje za prvi tim. Bio je član slavne generacije Plavih koja je 1972. godine dotakla vrh u jugoslovenskom prvenstvu. U dresu tima sa Grbavice odigrao je više od 350 utakmica. Kao odbrambeni igrač često je bio i strijelac.

Nakon deset godina provedenih u Željezničaru, 1975. godine odlazi u francusku Nicu, gdje ostaje sve do 1978. godine, kada zbog hroničnih problema sa povredama odlučuje prekinuti svoju igračku karijeru.

Tokom boravka u Nici bio je veliki prijatelj sa slavnim francuskim glumcem Jeanom Paulom Belmondom. Od 1975. godine nosilac je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Godinu ranije proglašen je za najboljeg nogometaša Jugoslavije.

Za nacionalni tim nekadašnje Jugoslavije odigrao je 41 utakmicu, te postigao 10 golova, od kojih je svakako najvažniji onaj protiv reprezentacije Španije 1974. godine na Waldstationu u Frankfurtu, kada je Jugoslaviji donio plasman na Svjetsko prvenstvo 1974. godine.

Katalinski (peti s desne strane) prije početka humanitarne utakmice u Genku 1993. godine
Katalinski (peti s desne strane) prije početka humanitarne utakmice u Genku 1993. godine

Katalinski je bio potpredsjednik NSBiH u vrijeme kada su odigrane humanitarne utakmice bh. selekcije 9. i 22. marta 1993. godine u Genku i Koblenzu.

Prije smrti radio je kao koordinator pri NFSBiH. Tokom ratnog perioda bio je predsjednik FK Željezničar.