Nogomet
81

Prije 22 godine formiran je Olimpic: Može li ekipa sa Otoke do prvog trofeja u historiji?

Piše: Edin Isanović
Mirza Varešanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirza Varešanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
FK Olimpic iz Sarajeva plasirao se u srijedu u finale Kupa BiH. To je najveći uspjeh u historiji Vukova. Najmlađi sarajevski premijerligaš imat će priliku u dvomeču sa Širokim Brijegom doći do prvog trofeja.

Inače, Olimpik (tada se tako zvao) osnovan je u oktobru ratne 1993.godine. Nekoliko ljudi došlo je na ideju da se formira ovaj kolektiv. Prije svih Ramiz Krilašević, Šefkija i Edhem Okerić, Mustafa Ruvić, Suad Osmanagić i Sakib Trtić.

Pomenute osobe i još nekolicina pomogli su da se u teškom periodu organizuje rad kluba. Ekipa je pod trenerskom palicom Slobodana Rajevića počela sa treninzima. Boje Olimpica tada su, između ostalih, branili: Demirović, Subašić, Sužnjević, Kolar, Ahmetagić, Muhović, Toromanović, Memišević, Tozo, Ćurt, Babić, Dogan, Salman, Smajović....

Nadimak Vukovi dobili su po maskoti Zimskih olimpijskih igara održanih u glavnom gradu BiH 1984. godine - Vučku.

Igrači Olimpica uspjeli su odmah po formiranju osvojiti 1. Hasetov memorijalni turnir u malom fudbalu. Iste godine odigrano je i Kantonalno takmičenje za popunu buduće bh. lige u fudbalu. Ekipa Olimpica je u Kantonu Sarajevo osvojila prvo mjesto gdje je u osam utakmica imala gol razliku 28:1. Nakon toga odlaze na međukantonalno takmičenje u Tuzlu gdje se sastaje sa ekipama: Sloboda (Tuzla), Gradina (Srebrenik), Turbina (Jablanica), Natron (Maglaj) i Travnik. Na tom nadmetanju zauzima drugo mjesto koje joj je osiguravalo plasman u ligu koja je tek trebala da se formira pod okriljem N/FS BiH. Također, treba napomenuti da je ekipa 1994. godine nastupala i na ratnoj olimpijadi u Tuzli i osvojila prvo mjesto u fudbalu.

U sezoni 1995/96 igrali su u Prvoj ligi BiH. Ipak, odmah su napustili prvi rang takmičenja. Ekipa je tih godina često ulazila i ispadala iz društva najboljih. Dakako, mnogi kvalitetni igrači koji su poslije nastupali i u inostranstvu i u reprezentaciji BiH svoju afirmaciju su stekli upravo u ovom klubu.

Dres tima sa Otoke ,između ostalih, svojevremeno su nosili: Almedin Hota , Zajko Zeba, Samir Muratović, Munever Rizvić, Samir Abdurahmanović, Denis Karić, Dalibor Nedić, Muamer Vukas, Muamer Jahić, Enes Omerović, Almir Memić, Sead Bučan, Edin Đuderija, Edis Čindrak, Miloš Vidović, Darko Spalević, Admir Raščić, Haris Duljević …

Pobijedili Sarajevo na Koševu i izborili opstanak

Sezone 2000./01. i 2001./02. ostat će upamćene u historiji kluba kao jedne od najuspješnijih. Ekipa je u te dvije sezone predvođena trenerima Borisom Bračuljom, a poslije Jusufom Čizmićem uspjela da izbori plasman u Zajedničku ligu. Recimo, u posljednjem kolu sezone 2000./01. pobjedom na Koševu protiv Sarajeva golovima Gredića i Cerića uspjeli su izboriti opstanak u elitnom razredu. Za tim sa Otoke tada su nastupali: Krak, Uščuplić, Seferović , Suljević, Alić, Jahić, Mekić, Obuća, Gredić , Cerić, Ljeljak, Bučan, Zeba, Ljubunčić, Hadžispahić, Hasanović, Čindrak.

Nakon izborenog opstanka, naredne sezone ekipa je ispala iz lige i od tog momenta su nastupili teški dani. Klub jednostavno nije imao strategiju ni viziju razvoja.

Od sezone 2002./03. pa do sezone 2006./07. Olimpic je bio prepušten sam sebi. Padao je sve niže tako da je u jednom momentu bio upitan opstanak. Klub je prvo ispao u Prvu ligu Federaciju, a potom u Drugu ligu - Centar. U to vrijeme uz Olimpic je ostalo samo nekoliko entuzijasta koji nisu dozvolili da se ugasi. Damir Hadžić kao načenik opštine Novi Grad pomogao je klubu koliko je mogao.

Dolazak Gracića preporodio klub

Prvi šef struke Faik Kolar sezonu 2006./07. kreće sa juniorima. Ipak, u 8. kolu na mjesto predsjednika dolazi Nijaz Gracić, bivši prvi čovjek FK Sarajevo i počinje da ustrojava klub sa jasnim ciljem - ulazak u elitni rang.

U jednom od intervju za Klix.ba od prije nekoliko godina Gracić je istakao kako je nakon odlaska iz Bordo tima ostao nedorečen te je zbog toga želio da se ponovo okuša u fudbalu.

“Olimpic mi se učinio najprimamljiviji. Razlog je bio i taj što sam tada bio blizak prijatelj Damiru Hadžiću. Sve što sam tada zamislio, ostvario sam ulaskom u Premijer ligu. Razmišljao sam i o drugim klubovima. Recimo, Rudar iz Breze mi je bio interesantan. Zatim Ilijaš i Rudar iz Kaknja”, rekao je tada prvi čovjek Vukova – Nijaz Gracić.

Na polusezoni u klub dolazi nekoliko iskusnijih igrača koji su činili okosnicu ekipe. No, zbog lošeg starta ekipa se ne uspijeva plasirati u 1. Ligu Federacije. Na kraju sezone zauzimaju drugo mjesto, ali cilj predsjednika i uposlenika za sezonu 2007./08. ostaje isti - plasman u veći rang. Tim vođen Kolarom sa igračima kojima su angažovani još u jesenjoj polusezoni osigurava plasman u 1. Ligu Federacije BiH. Na kraju ekipa osvaja ubjedljivo prvo mjesto sa 17 bodova prednosti ispred drugoplasiranog.

Svi klupski segmenti su podignuti na viši nivo. U sezoni 2008./09. ambicije su bile vezane za Premijer ligu BiH, što su na kraju u Olimpicu i uspjeli.

U proteklih pet sezona Olimpic je tri puta bio peti, jednom šesti i jednom osmi. Do sada nisu uspjeli da izbore učešće u Evropi.

Varešanović složio ekipu koja je neugodan rival svim suparnicima

Treba istaći da je u septembru 2010. godine Fudbalski klub "Olimpik" izvršio preregistraciju i promjenu imena u Fudbalski klub "Olimpic". Prethodnih godina bilo je govora kako će najmlađi sarajevski premijerligaš preseliti u Tuzlu, a kasnije i Goražde. Od toga nije bilo ništa.

Inače, Olimpic su sa klupe do sada, između ostalih, predvodili: Slobodan Rajović, Boris Bračulj, Senad Kreso, Husref Musemić, Jusuf Čizmić, Asim Saračević, Fuad Švrakić, Samir Jahić,Mensur Dogan, Faik Kolar, Irfan Handžić, Muamer Vukas, Fahrudin Prljača,Mehmed Janjoš, Nermin Hadžiahmetović, Nedim Jusufbegović, Vlatko Glavaš… Ipak, čast da osvoji prvi trofej mogao bi imati Mirza Varešanović koji je dobro posložio ekipu.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

“Sve ćemo podrediti finalnim utakmicama Kupa. Ovo je velika prilika da konačno izađemo u Evropu. Nastojat ću u danima koji slijede igrače osvježiti, ali ih i psihički rasteretiti. Idemo po prvi trofej”, rekao je prije nekoliko dana Varešanović za Klix.ba.

Da li će nekadašnji bh. reprezentativac i bivši igrač Sarajeva uspjeti, ostaje da vidimo.