Nogomet
0

Prijateljske: Brazil jedva slomio Srbiju, njemačka "šestica" Armeniji

Totalsport
Foto: EPA
Foto: EPA
Uz puno muke je brazilska nogometna reprezentacija u posljednjoj provjeri prije Svjetskog prvenstva savladala Srbiju s 1-0.

Utakmica je odigrana na stadionu Morumbi u Sao Paulu, a Brazilcima, koji će 12. juna u istom gradu, ali na drugom stadionu otvoriti SP protiv Hrvatske, ovo je bila deveta pobjeda u nizu. Pritom su u tih devet dvoboja postigli 30 golova, a primili samo dva.

Brazilski selektor Luiz Felipe Scolari je na teren izveo istu početnu postavu s kojom je i lani krenuo u finale Kupa konfederacija protiv Španije (3-0): Cesar - Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo - Paulinho, Luiz Gustavo - Hulk, Oscar, Neymar - Fred. Takav je sastav imao, međutim, velikih problema u prvom poluvremenu, pa je Srbija čak imala i bolje prilike preko Aleksandra Kolarova i Aleksandra Mitrovića.

Do gola su Brazilci napokon došli u 59. minuti kada je Thiago Silva ušao u polovicu gostiju i nabacio prema napadačima, a Branislav Ivanović slabo reagirao, dopustivši da lopta dođe do Freda koji je u klizećem startu matirao istrčalog Vladimira Stojkovića. U nastavku je Srbija ponovno stvorila nekoliko prilika, Miloš Jojić je čak pogodio i stativu, a u 74. minuti je domaćima neopravdano poništen pogodak Hulka zbog ofsajda koje nije postojalo. Rezultat se do kraja nije mijenjao, a dojam je da Brazil u okršaj protiv Hrvatske ulazi s mnogim pokazanim slabostima.

U sjeni povrede Marca Reusa, Njemačka je u Mainzu u zadnjoj utakmici prije SP- a pobijedila Armeniju sa 6-1. Cijelo prvo poluvrijeme izabranici Joachima Löwa se se mučili da bi napokon u 52. minuti probili odbranu gostiju. Lukas Podolski je ubacio s lijeve strane u sredinu, a Andre Schürrle je spretno petom ugurao loptu u mrežu.

Armenija je izjednačila u 69. minuti nakon što je Kevin Groβkreutz prekršajem u šesnaestercu zaustavio Gevorga Ghazarjana, a s bijele tačke Henrih Mhitarjan je matirao klupskog saigrača iz Borussije Dortmund Romana Weidenfellera. Nijemci su se trgnuli nakon primljenog gola i do kraja postigli čak pet golova.

Najprije je strijelac bio Podolski na asistenciju Mesuta Özila, potom je trbuhom loptu u mrežu ugurao Benedikt Höwedes, da bi neuništivi Miroslav Klose postigao 69. gol u dresu reprezentacije za 4-1. Izbio je time samostalno na prvo mjesto vječne liste njemačkih strijelaca, ostavivši iza sebe Gerda Müllera (68).Posljednja dva gola postigao je Mario Götze, a svakako treba spomenuti i vrlo raspoloženog Podolskog koji je zaključio utakmicu s pogotkom i tri asistencije.

Prijateljske utakmice:

Brazil - Srbija 1-0 (Fred 59)

Njemačka - Armenija 6-1 (Schürrle 52, Podolski 72, Höwedes 73, Klose 76, Götze 82, 89 / Mhitarjan 69 - 11m)