Nogomet
0

Prihod od finala 300 miliona eura

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prihod ovogodišnjeg finala nogometnog Evropskog prvenstva u Austriji i Švicarskoj mogao bi da dostigne 300 miliona eura, dok će Njemačka i Španija zaraditi i više od novca koji će dobiti u finalu, navodi se u objavljenoj studiji finansijskih efekata tog turnira.

U tom izjveštaju se navodi da će zemlja čija reprezentacija postane evropski prvak zaraditi više od 90 miliona eura zahvaljujući sponzorskim ugovorima, televizijskim pravima, prodaji navijačkih rekvizita i porastu turizma.

Autori studije sa engleskog Univerziteta u Coventriyju rekli su da će poraženi iz finala zaraditi više od 40 miliona eura, ali u tu cifru ne ulazi novčana nagrada za učešće u finalu turnira.

Ako Španija osvoji turnir zaradiće ukupno 23 milona eura, dok će u slučaju poraza dobiti 20 miliona. U slučaju da "panceri" osvoje titulu zaradiće 22 milona, a ako osvoje drugo mjesto dobiće 19.

Razlika u novcu koji će dobiti dvije reprezentacije je zbog sistema nagradnog fonda UEFA, kojim nagrađuje reprezentacije na osnovu rezultata na turniru.

Njemačka je izgubila jednu utakmicu od Hrvatske u B-grupi, dok je Španija pobijedila na pet utakmica u dosadašnjem toku Evropskog prvenstva.

U studiji se navodi da će finalisti i zemlje iz kojih dolaze zaraditi ukupno 172 milona eura, dok generalni sponzor Evropskog prvenstva Mastercard predviđa da će Beč, zahvaljujući organizovanju finalne utakmice, zaraditi 100 miliona eura.