Nogomet
1

Prihod dortmundske Borussije eksplodirao do rekordnog iznosa!

Totalsport
Navijači mogu biti zadovoljni (Foto: AFP)
Navijači mogu biti zadovoljni (Foto: AFP)
Blago dioničarima koji posjeduju vrijednosne papire dortmundske Borussije! Na kraju nedavno istekle porezne godine ostvarili su rast vrijednosti dividende od fantastičnih 40 posto.

Riječ je o tek jednoj od komponenti koje zaokružuju sjajnu poslovnu godinu za bundesligaški klub iz Dortmunda, aktuelnog evropskog i njemačkog viceprvaka.

Brojke je javnosti u četvrtak ponudio izvršni direktor kluba Hans-Joachim Watzke, a ona osnovna kaže da je Borussija između 1. jula 2012. i 30. juna 2013. godine uprihodila rekordnih 305 miliona eura.

Riječ je o skoro pa nepojmljivom rastu od 42 posto jer je klub u prethodnoj poreznoj godini prijavio prihode u iznosu od 215.2 miliona eura.

Neto-profit ispao je stoga 53.3 miliona eura, što predstavlja apsolutni bundesligaški rekord, baš kao i njegovo povećanje od 64.3 posto u odnosu na prethodno razdoblje, kada je iznosio 34.3 miliona eura.

Otkako su njegove dionice izlistane na Frankfurtskoj burzi (2000. godina), klub je drugi put uspio isplatiti dividende svojim dioničarima. Vlasnici kluba ostvarili su tako ove godine 40 posto veći prinos no lani: sada im je isplaćeno 10 centi po dionici, lani su dobili šest.

Ponešto je Borussia zaradila od transfera Shinjija Kagawe i Marija Götzea, no najviše je za skok zaslužan sjajan rezultat u Ligi prvaka. Iz UEFA-ina su nagradnog fonda tako Dortmunđani pokupili 54 miliona eura, od čega 12 otpada na šest domaćih utakmica koje su organizirali, ne računajući pritom prihode od prodaje ulaznica.