Nogomet
292

Preveliki troškovi: Obnova stadiona Grbavica još uvijek nije realna opcija

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Stadion Grbavica u ratnom periodu devastiran je gotovo do temelja. Po povratku Željezničara u svoj dom zaživio je i kultni stadion, a prije 11 godina na njemu je igrao i evropske utakmice, da bi UEFA-ina komisija kasnije procijenila da Grbavica ipak ne ispunjava potrebne uslove. Od tada se navijači ovog kluba nadaju obnovi i izgradnji Doline ćupova, iako svjesni da je za to potreban ogroman novac.

Klub je u posljednje vrijeme inkasirao za naše prilike pozamašnu novčanu svotu, u kvalifikacijama Evropske lige elimisan je Ferencvaroš, prodati su Riad Bajić i Josip Kvesić, Želji je pripao dio kolača od transfera Edina Džeke, ali sve to u zbiru nije ni približan novac koji je potreban da se obnovi stadion, čime bi stekao uslove za igranje evropskih mečeva.

"Klub od nečega mora i živjeti. Dobar dio novca već je potrošen na organizacije mečeva i putovanja, a porezi i doprinosi koje nam uzima država su sve veći", rekao je jedan od članova Uprave Željezničara za Klix.ba, objasnivši da odluku o građenju stadiona ne donosi pojedinac već Uprava kluba.

"UEFA iz godine u godine podiže standarde, a mi tapkamo u mjestu. Uskoro se ni na Koševu neće moći igrati mečevi play offa evropskih takmičenja", dodao je naš izvor iz kluba.

Željezničar je zimus u saradnji sa Općinom Novo Sarajevo obnovio svlačionice na stadionu. Tom prilikom načelnik Nedžad Koldžo rekao je da uskoro očekuje potpunu rekonstrukciju Grbavice, istakavši da je to jedan od strateških ciljeva Općine, međutim po svemu sudeći ta mogućnost zasad nije realna.