Nogomet
12

Prestižni trofej Lige prvaka stigao u Sarajevo

Piše: N. J.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Trofej UEFA Lige prvaka stigao je danas u Sarajevo, u okviru ture UEFA Lige prvaka. Projekt su organizovali UEFA i UniCredit banka.

Dolazak trofeja izazvao je veliko interesovanje građana, koji su se okupili da vide prestižni trofej Lige prvaka.

Po dolasku trofeja, konferenciju za novinare održali su ambasadori turneje trofeja UEFA Lige prvaka za Bosnu i Hercegovinu, fudbalske zvijezde Hasan Salihamidžić i Paulo Sousa, a svečanost je uveličao i predsjednik Odbora za posredovanje i savjetovanje Nogometnog saveza BiH Ivica Osim. U okviru ovogodišnje turneje, trofej obilazi Njemačku, Mađarsku, Rumuniju, Bosnu i Hercegovinu i Bugarsku. Prije Sarajeva, trofej je bio u Banjoj Luci, a ići će i u Mostar.

Trofej UEFA Lige prvaka, koji će u Sarajevu biti izložen do 13. oktobra, peta je verzija drugog dizajna. Težak je 8,5 kilograma i visok 73,5 centimetra, urađen od čistog srebra, a njegova izrada koštala je 10.000 švicarskih franaka.

"Navlakuša" da uzmu novac

Trofej je prelazni, a ostaje samo kod timova koji pet puta osvoje Ligu prvaka ili tri puta zaredom. U Evropi samo pet ekipa u svom vlasništvu ima trofej, a to su Real Madrid, Ajax, Bayern, Liverpool i Milan.

Ivica Osim je u dobrom raspoloženju kazao kako je ovaj dolazak trofeja samo "navlakuša" da nam uzmu novac. "Puno novca treba uložiti da bi jedan tim igrao u Ligi prvaka. Mi bismo prvo trebali vratiti ove igrače koji nam sada igraju u reprezentaciji, pa uložiti u stadion, pa pronaći sponzora. Tu je potrebno puno stvari", rekao je Osim. Na pitanje je li mu žao što u bogatoj karijeri nije osvojio ovaj trofej, Osim je kazao: "Bilo bi mi previše. Međutim, puno smo bliži jednom drugom i ljepšem trofeju, prvaka svijeta".

Predstavnik UEFA-e za medije Graham Turner je izjavio kako je njihova saradnja sa UniCreditom fenomenalna stvar, jer na ovaj način prestižni trofej Lige prvaka mogu vidjeti brojni navijači širom Evrope te on više ne služi samo kao ukras u vitrinama malobrojnih klubova koji ga uspiju osvojiti.

Salihamidžić i Sousa govorili su o svojim iskustvima igranja u Ligi prvaka i podizanja ovog trofeja. Salihamidžić se prisjetio finala iz 1999. godine, kada je njegov Bayern u posljednjim trenucima susreta izgubio od Manchester Uniteda. "Bila je to nevjerovatna utakmica, vodili smo i trebali pobijediti uz 3-4 gola razlike. Međutim, United je u dvije minute postigao dva gola i osvojio trofej. Dobro, možda sam i ja malo doprinio tome, jer sam ušao u 89. minuti, a onda su oni preokrenuli stvari u svoju korist", našalio se Salihamidžić.

Ipak, dvije godine kasnije je sa Bayernom uspio osvojiti ovaj trofej, i to nakon boljeg izvođenja penala. "Čitav taj dan smo imali veliko samopouzdanje, tako da nisam nimalo razmišljao kada sam šutirao penal. Imao sam dobar osjećaj i to se i ostvarilo. Podići ovaj trofej je poseban osjećaj i to je teško opisati", rekao je Salihamidžić dodajući kako je kao igrač željno čekao utorak ili srijedu da bi igrao Ligu prvaka.

Nevjerovatne emocije

Sousa je osvojio Ligu prvaka 1996. godine sa Juventusom, a godinu kasnije i sa Borussijom Dortmund i to upravo protiv bivšeg kluba, Juventusa. "Ta druga titula sa Borussijom za mene je možda i značajnija jer sam se u toj sezoni vratio nakon pobjede, a po dolasku u Njemačku sam rekao kako sam došao da osvojim trofej. Inače, taj trofej je kruna mukotrpnog rada i priprema tokom cijele sezone. Moram, ipak, reći da je himna Lige prvaka sjajan uvod u te mečeve, jer vam daje posebnu snagu i osjećaj, a također su nevjerovatne te emocije koje dijelite u takvim mečevima sa navijačima", naveo je Sousa.

Direktor UniCredit banke Ivan Vlaho je izjavio kako mu je veoma drago što su uspjeli dovesti trofej u BiH. "U Banjoj Luci smo imali izuzetnu posjećenost i svi su se željeli slikati sa trofejom. Ovdje u Sarajevu je, kao što vidite, također veliki interes, a za tri dana smo u Mostaru", rekao je on, te podsjetio kako banka tokom cijele sezone dijeli ulaznice navijačima za utakmice Lige prvaka, a oni se svaki put vrate sretni.