Evropska liga
0

Prestaje li na Anfieldu nevjerovatni Benficin niz?

Totalsport
Oscar Cardozo (Foto: Reuters)
Oscar Cardozo (Foto: Reuters)
Malo se čime nogometaši Liverpoola mogu podičiti u ovoj sezoni. Utjehu im može ponuditi Evropska liga, no i tu su daleko od blistavih izdanja.

Na svom će Anfieldu "redsi" tražiti prolazak u polufinale takmičenja protiv Benfice, no posao pred njima nije nimalo lak. Naime, iz lisabonske utakmice nogometaši Rafaela Beniteza donijeli su poraz 2-1, što ih gura na rub eliminacije i nastavak lošeg rezultatskog niza u sezoni za zaborav.

Nakon što su iz Lige prvaka ispali već u razigravanju po grupama, potom se oprostili od FA Cupa i Carling Cupa, a zakomplicirali si i "život" u Premiershipu, jedino takmičenje koje mogu osvojiti jest Evropska liga.

Podsjetimo na tok lisabonskog ogleda ovih ekipa: Sve je krenulo sjajno za Liverpool kojega je u devetoj minuti u vodstvo doveo Agger. Kola nizbrdo krenula su s isključenjem Babela u 31. minuti, što je iskoristio Cardozo koji je s dva penala osigurao domaćinu tog ogleda pobjedu i prednost pred uzvrat.

"Ovo takmičenje vidim kao priliku za osvojiti naslov. Bilo bi to od velike važnosti za sve, za klub i za navijače. Imamo bolju ekipu od Benfice, postigli smo gol na strani i šansu za polufinale imamo", najavio je menadžer Liverpoola Rafael Benitez.

Da očekuje ofanzivu "redsa" priznaje trener lisabonske ekipe Jorge Jesus.

"Vrlo smo dobra ekipa, a takav je i Liverpool, pa se nadam izvrsnoj utakmici. Nismo naviknuti na to da nas suparnici napadaju, u portugalskom prvenstvu to nam se ne događa često. Moramo se čvrsto držati", veli portugalski strateg.

Zanimljivosti:

• Benfica je ove sezone već igrala protiv sastava iz Liverpoola, ali Evertona. Igrali su u skupini Europa lige s njima, te su ostvarili razliku pogodaka 7-0. Na svom terenu su pobijedili sa čak 5-0, dok su u gostima bili bolji 2-0.

• Portugalska ekipa je posljednju utakmicu izgubila dalekog 22. novembra 2009. godine u domaćem Kupu od Vitorije iz Guimaraesa (1-0). Nakon toga su odigrali 27 utakmica bez poraza. Ostvarili su 21 pobjedu i šest remija.

• Liverpool je svladao Benficu u četiri međusobna ogleda kroz dvije utakmice, a portugalski je klub bio uspješan u zadnjem sučeljavanju. Susreli su se u sezoni 2005/06 u prvom "knock-out" ogledu Lige prvaka. Benfica pod vodstvom Ronalda Koemana je pobijedila 1-0 na svom terenu, a potom na Anfieldu 2-0.

• Kada su u pitanju pojedinačne utakmice ovih ekipa Liverpool vodi 5-4 u pobjedama, a vodio je 5-0.

• Devet posljednjih utakmica u Evropskoj ligi Benfica ne zna za poraz. Posljednja ekipa koja ju je savladala bio je atenski AEK još u grupnoj fazi.

• S 23 postignuta gola Benfica je najefikasnija ekipa koja je još uvijek aktivna u Evropskoj ligi. Od ukupne brojke čak 17 golova postigli su u drugom poluvremenu.

• Benfica je u Europi dva puta utakmicu okončavala udarcima s bijele tačke. U finalu Kupa prvaka u sezoni 1987/88 bolji je nakon 6-5 bio PSV. S 4-1 su u Kupu UEFA-e u sezoni 1999/2000 bili bolji od PAOK-a.

• Liverpool u Europi nikada nije ispao nakon jedanaesteraca. Romu su savladali 4-2 u finalu Kupa prvaka (1983/84), preko Milana s 3-2 osvojili Ligu prvaka (2005/05), a s 4-1 izbacili Chelsea u polufinalu Lige prvaka (2006/07).

• Posljednjih osam utakmica na svom Anfieldu Liverpool je završavao isključivo pobjedama.

Povrede:

Liverpool

• Ryan Babel propušta susret zbog crvenoga kartona zarađenog u Lisabonu, Emiliano Insua zbog sakupljenih žutih.

• Na popisu povrijeđenih su Maxi Rodriguez, Alberto Aquilani, Martin Škrtel, Fabio Aurelio iMartin Kelly.

Benfica

• Izuzetno je oslabljena napadačka linija ekipe, pa tako neće nastupiti Javier Saviola, Weldon i Mantorras.

 Forma:

Liverpool

REMI 1-1 (vani) Birmingham City (Premiership, 4. aprila) PORAZ 2-1 (vani) Benfica (Liga prvaka, 1. aprila) POBJEDA 3-0 (doma) Sunderland (Premiership, 28. marta) PORAZ 2-1 (vani) Manchester United (Premiership, 21. marta) POBJEDA 3-0 (doma) Lille (Evropska liga, 18. marta)

Benfica

POBJEDA 4-2 (vani) Naval (Portugalska liga, 4. aprila) POBJEDA 2-1 (doma) Liverpool (Liga prvaka, 1. aprila) POBJEDA 1-0 (doma) Braga (Portugalska liga, 27. marta) POBJEDA 3-0 (doma) Porto (Liga kup, 24. marta) POBJEDA 2-1 (vani) Marseille (Evropska liga, 21. marta)