Intervju - Dalibor Pandža
0

"Presretan sam nakon transfera"

Razgovarao: Edin Isanović
Dalibor Pandža
Dalibor Pandža
"Sarajevo će i dalje biti jako, možda ću nedostajati, možda i ne, ali vidjet ćete da će i dalje igrati dobro. Nedavno sam računao koliko sam vremena proveo u najjačem timu koševskog premijerligaša, odgovor je 304. minute."

Prije nekoliko dana jedan od najvećih talenata bh. lige Dalibor Pandža (18) namočio je pero u tintu i parafirao sedmogodišnji ugovor sa timom iz Maksimira. Dok su mnogi raspravljali o njegovim vrijednostima, istinski „šmekeri“ i znalci, srećom, spoznali su veliki talenat. Sve se brzo dešavalo. Delegacija tima sa Koševa je u četvrtak navečer otputovala u Zagreb kako bi završila posao.

Njemu nisu tapšali u mlađim uzrastima bordo tima, iako je u svim kategorijama Sarajeva upadao u oko kao igrač pred kojim je blistava budućnost. No, u petak ujutro kada je dogovoren posao sa Dinamom, Dalibor je postao nogometna legenda Sarajeva. Ne zato što je odigrao svega jednu polusezonu za prvi tim, ne jer je super važan za U-19 nacionalnu selekciju, niti zato što je jedan od najskupljih produkata Premijer lige, nego zbog rekordnog transfera.

Doista je njegov transfer jedan od najboljih u historiji Koševa. Prvo se govorilo o odlasku u Njemačku, pa se poslije toga ozbiljno apostrofiralo o transferiranju u tim sa Poljuda. Ipak bh. reprezentativac će od naredne sezone biti stanovnik Zagreba. Temelj odlaska je velika želja čelnih ljudi Dinama ga da dovedu. Dalibor Pandža oličenje je istinske sreće i još jedan u nizu nogometaša koji su ponos bh. nogometa. Za Sarajevo-x.com bivši napadač Sarajeva govori o transferu, dojmovima, bivšem klubu i bh. reprezentaciji.

Kako je došlo do realizacije transfera?

Cijela priča odvijala se u noći s četvrtka na petak. Krenuli smo put Zagreba, a na finalnim pregovorima brzo smo se dogovorili sa čelnim ljudima iz Maksimira. Stisak ruke i konačan dogovor bio je u petak u 10,30h. Odmah sam obavio i ljekarski pregled. Proteklih dana bio sam nervozan, želio sam da se sve riješi. Sada sam napokon miran.

Nakon nekoliko dana dojmovi su?

Odlični, izuzetno mi je drago što sam postao dio Dinama. Osjećam se posebno, jedva čekam svoj debi. Dugo sam u svojoj glavi vrtio završetak poput ovoga, sada je sve gotovo. Presretan sam, mislim da će mi liga savršeno odgovarati.

Kako je bilo razgovarati sa braćom Mamić?

To ću vam odgovoriti u jednoj rečenici, velika gospoda.

Ipak, prvo ćete ići na kaljenje u Lokomotivu?

Takav je dogovor, a meni su napomenuli da će pratiti svaki moj korak i ako budem odgovorio visokim zahtjevima kluba da ću brzo uskočiti u modri dres. Nisam od velikih najava, ali se nadam da ću brzo zaigrati za Dinamo.

Tražili su Vas i drugi klubovi, nije li Vam žao što niste otišli u drugu sredinu?

Godilo mi je što su se za mene raspitivali i drugi timovi, ali sam sretan sa ovakvim raspletom. Svi su zadovoljni, i ja i Sarajevo i Dinamo. Insistiranje da me dovedu bio mi je pouzdan znak da trebam prihvatiti ponudu Zagrepčana.

Trenutno ste u Sarajevu, kada se ponovo vraćate u glavni grad Hrvatske?

Biću tu još nekoliko dana, a već u četvrtak bih trebao u Zagreb. Mislio sam položiti i vozački ispit, ali izgleda da to neću stići. Moraću sačekati neku drugu priliku. Iskoristiću ovo vrijeme da se vidim sa meni dragim ljudima. Potom me čekaju velike obaveze. Desilo se puno toga u relativno kratkom vremenskom razdoblju tako da nisam stigao dugoročno planirati.

Svima je bilo u interesu da se posao završi. Je li Vam žao što niste ostali u timu sa Koševa, odigrali ste svega jednu polusezonu?

Ne. Novi klub je ponudio nešto što bordo tim nije i to je razlog odlaska. Sarajevo će i dalje biti jako, možda ću nedostajati, možda i ne, ali vidjet ćete da će i dalje igrati dobro. Nedavno sam računao koliko sam vremena proveo u najjačem timu koševskog premijerligaša, odgovor je 304.minute.

Kojem treneru dugujete najveću zahvalnost?

Bez dvojbi Dženanu Uščupliću i Muhidinu Teskeredžiću.

Na kraju nije čekao pitanje, sam je rekao:

Čuo sam već neke priče da ću u budućnosti igrati za reprezentaciju Hrvatske. To ne dolazi u obzir, iako mi je ta država izuzetno draga. Ipak, BiH je na prvom mjestu.