Nogomet
15

Preporuka državljanima BiH za Brazil: Ne nosite pasoš sa sobom i krećite se u grupama

Anadolija
Uoči početka Svjetskog prvenstva u Brazilu, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ukazalo je na neke od bitnijih stvari državljanima BiH koji namjeravaju posjetiti tu južnoameričku državu i bodriti reprezentaciju BiH na utakmicama.
Foto: EPA
Foto: EPA

Državljanima BiH koji posjeduju važeći biometrijski BiH pasoš za ulazak i boravak u Federativnoj Republici Brazil nije potrebna viza. Boravak u Brazilu bez brazilske vize moguć je na period od 90 dana (tri mjeseca).

Tri vakcine za miran san

"Svim državljanima BiH koji putuju u Brazil prije odlaska u ovu zemlju preporučuje se prijem tri vakcine: protiv žute groznice, hepatitisa A i trbušnog tifusa. Prijemom ovih vakcina otklanja se rizik od posljedica uboda insekata (komaraca), zaraze kontaminiranom hranom i vodom. Naročitu pozornost treba obratiti na održavanje osobne higijene, izbjegavanje konzumiranja vode iz slavina, često pranje ruku, korištenje sredstava koja odbijaju insekte", navode iz MVP-a BiH.

Naglašeno je da za državljane BiH koji pored pasoša BiH posjeduju i pasoš neke druge države važno je da prilikom ulaska i izlaska iz Brazila koriste istu putnu ispravu (pasoš).

"Ako u Brazil ulazite sa putnom ispravom BiH, potrebno je da prilikom izlaska iz te zemlje predočite istu putnu ispravu. U protivnom, brazilske pogranične vlasti će predočenje druge putne isprave tretirati i sankcionirati kao prekršaj", naglašavaju iz MVP BiH.

Zbog opasnosti od gubljenja ili krađe putne isprave (pasoša), državljanima BiH se preporučuje da svoje putne isprave (pasoše) pohrane na sigurno mjesto, u sefu hotelske sobe ili na drugi pogodan način. Umjesto orginalne putne isprave, savjet je MVP-a BiH, dovoljno je sa sobom nositi kopiju iste: kopija stranice sa fotografijom i osobnim podacima, što je u slučaju kontrole brazilskih vlasti dovoljno za utvrđivanje identiteta osobe.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Za vrijeme boravka u Brazilu državljanima BiH se savjetuje kretanje u grupama, naročito u kasnim noćnim satima kao i izbjegavanje kretanja van sigurnih gradskih zona. Zbog raširene pojave 'džeparenja' i krađa u gradskom prijevozu, na plažama savjetujemo da sa sobom nosite minimalne iznose gotovog novca. Poželjno je i preporučuje se da većinu plaćanja ne obavljate u gotovini, već putem kreditne kartice. Za mogućnost korištenja vaše kreditne kartice u Brazilu kontaktirajte vašu matičnu banku", preporuka je MVP-a BiH.

Pomoć nude Srbija i Turska

U slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći i zaštite državljani BiH se mogu obratiti Konzularnom uredu BiH sa sjedištem u Rio de Janeiru, putem e-maila: [email protected].

Ovaj ured počinje sa radom 12. juna i bit će otvoren za vrijeme sudjelovanja nogometne reprezentacije BiH na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu. Konzularni ured BiH nalazit će se na adresi: Hotel Regina, Rua Ferreira Viana 29 - Flamengo, Rio de Janeiro.

U izvanrednim situacijama kao što su smrt, teška tjelesna povreda, gubitak ili krađa putne isprave ili pritvor državljani BiH moći će se za konzularnu pomoć i zaštitu pored Konzularnog ureda BiH u Rio de Janeiro obratiti i Ambasadi Republike Srbije u Braziliji, kao i Generalnom konzulatu Republike Turske u Sao Paolu.

Kontakt telefon u Ambasadi Republike Srbije u Brazliji je 00556132237272 ili 00556132231994, a web-stranica je www.brasilia.mfa.gov.rs.

Kontakt telefon u Generalnom konzulatu Republike Turske u Sao Paolu je 00551130625564 ili 00551130628210, a e–mail adresa: [email protected].

Informacije u vezi sa pružanjem konzularne zaštite i pomoći državljanima BiH koji borave u Brazilu moći će se dobiti i u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova BiH putem telefona 033/281-108 i 033/281-191 kao i na fax broj 033/227-156.