Nogomet
0

Preminuo Dražan Jerković

FENA
U utorak je u zagrebačkoj bolnici Rebro u 72. godini preminuo Dražan Jerković, prvi hrvatski selektor i jedan od najboljih napadača u historiji hrvatskog nogometa.

Kako javljaju hrvatski mediji, Jerković je već dugi niz godina imao srčanih problema koji su kulminirali prije tri sedmice kada mu je, prilikom rutinske kontrole kardiovaskularnog sistema, dijagnosticiran prekid cirkulacije krvi u lijevoj nozi i amputacija potkoljenice je bila nužna. Operacija i postoperativni oporavak su protekli bez ikakvih poteškoća, ali je Jerković jučer dobio visoku temperaturu koja do večeri nije popuštala i kao posljedica toga, sinoć mu je nešto poslije 22 sata prestalo kucati srce.

Dražan Jerković rođen je 6. avgusta 1936. u Šibeniku. U Dinamo je stigao 1954. godine, kao perspektivni mladić i zadržao se među Modrima sve do 1965. S Dinamom je osvojio prvenstvo države (1958.) i dva puta Kup maršala Tita (1960. i 1965.) i bio najbolji strijelac svih vremena, u 315 utakmica postigao je 300 pogodaka. Vrhunac karijere u reprezentativnom dresu dosegnuo je na SP-u u Čileu 1962. gdje je bio najbolji strijelac SP-a na kojem je Jugoslavija osvojila četvrto mjesto. Jerković je tada postigao četiri gola i "zlatnu kopačku" podijelio s ostalim legendama: Garrinchom, Vavom, Leonelom Sanchezom, Florianom Albertom i Valentinom Ivanovom.

Igračku karijeru je prekinuo već sa 29 godina kada se povrijedio odmah po dolasku u belgijski Gent, nakon čega je bio trener i direktor zagrebačkog i vinkovačkog Dinama, Zagreba, Villacha. Na SP 1982. je bio pomoćnik izbornika Miljana Miljanića

Jerković je u historiju ušao kao prvi selektor nogometne reprezentacije moderne Hrvatske, koju je vodio na utakmici sa SAD-om u jesen 1990. Jerković je bio trener reprezentacije sve do ljeta 1992.