Nogomet
83

Premijer liga: Željezničar u Gradačcu bolji od Zvijezde, važne pobjede Slobode i Čelika

Klix.ba
Sloboda - Vitez (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Danas su u terminu od 16:30 sati igrana prva tri meča 24. kola BHT Premijer lige u kojima su važne pobjede ostvarili Željezničar, Čelik i Sloboda.

Željezničar je kao gost porazio Zvijezdu, a pobjednosni pogodak Plavi sa Grbavice postigli su u drugoj minuti sudijske nadoknade. Sloboda je kao domaćin bila bolja od Viteza, dok je Čelik u Zvorniku minimalnim rezultatom porazio domaću Drinu. Danas je na programu još jedna utakmica 24. kola, a od 19:30 sati na Gradskom stadionu u Banjoj Luci sastat će se Borac i Radnik iz Bijeljine.

Zvijezda - Željezničar 1:2

Nakon svega sedam minuta igre Zvijezda je povela iz sumnjive situacije golom Uroša Stojanova na asistenciju Amera Ordagića. Četiri minute kasnije Željezničar dolazi do izjednačenja. Lopta je sa desne strane došla do Ognjena Đelmića koji se lijepo namjestio, te pored indolentne odbrane Zvijezde uz lošu reakciju golmana Ita izjednačio rezultat. U 21. minuti bezuspješno je pokušao Secouba Diatta. Prvo poluvrijeme pokušajem u 41. minuti zaključio je stoper Zvijezde Tomislav Puljić. Drugo poluvrijeme započelo je prilikom Ognjena Đelmića koji ovog puta nije bio uspješan kao u 11. minuti. U 79. minuti gosti su tražili jedanaesterac nakon starta nad Kerimom Memijom u kaznenom prostoru Zvijezde, ali se pištaljka arbitra Vladimira Bjelice nije oglasila. Zvijezda je mogla povesti u 80. minuti nakon slobodnog udarca sa lijeve strane i gužve u kaznenom prostoru, ali se dobrom intervencijom istakao Marjan Antolović. U sudijskoj nadoknadi vremena Željezničar dolazi do trijumfa pogotkom Benjamina Čolića iz slobodnog udarca kojemu je dosta kumovao i golman Zvijezde Ito.

Sloboda - Vitez 1:0

U 18. minuti susreta na Tušnju zabilježeno je prvo uzbuđenje. Zajko Zeba udarcem sa dvadeset metara pogodio je prečku gola Viteza. Dvije minute kasnije golu Vitežana zaprijetio je i Muhamed Mujić. U 26. minuti dobar pokušaj Nenada Kise brani gostujući golman Škorić. Potom je prijetio Sarić koji je izblokiran, te u konačnici i Sulejman Krpić na asistenciju Zajka Zebe. U 54. minuti Sloboda terensku inicijativu kruniše pogotkom Muhameda Mujića. U nastavku zadovoljni domaći igrači smanjuju gas, pa do kraja susreta ostaje 1:0.

Drina - Čelik 0:1

Prvi ozbiljniji pokušaj na utakmici imali su domaći igrači preko Filipovića u 30. minuti. Sedam minuta kasnije zabilježen je još jedan dobar pokušaj Filipovića koji je ovog puta šutirao zamalo pored gola Čelika. U petoj minuti nastavka Čelik postiže pogodak za 1:0, a strijelac je bio Vernes Selimović. U nastavku se igralo nepovezano i bez velikih prilika, pa su gostujući igrači u Zenicu odnijeli važne bodove.

Tabela:

  1. Široki Brijeg 49 (-1)
  2. Zrinjski 49 (-1)
  3. Željezničar 49
  4. Sarajevo 47 (-1)
  5. Olimpic 41 (-1)
  6. Borac 39 (-1)
  7. Velež 34 (-1)
  1. Čelik 29
  2. Sloboda 27
  3. Slavija 26 (-1)
  4. Radnik 22 (-1)
  5. Drina 22
  6. Travnik 21 (-1)
  7. NK Vitez 20
  8. Zvijezda 17
  9. Mladost 17 (-1)