Nogomet
8

Premijer liga: Sloboda pod imperativom pobjede protiv Krupe, Plavi sa optimizmom dočekuju Čelik

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tri utakmice 18. kola Premijer lige igraju se u subotu, dok su dva meča na programu u nedjelju.

U petak je Zrinjski kao gost savladao Vitez rezultatom 1:0. Što se tiče današnjih utakmica najviše pažnje privlači okršaj Slobode i Krupe na Tušnju. Domaćima je neophodna pobjeda kako bi ostali u borbi za plasman u Ligu 6. Gosti će pokušati ostati neporaženi u gradu soli.

Vlado Jagodić, prvi šef struke Slobode, imao je samo riječi hvale za novajliju u ligi.

"Moramo učiniti sve da pobijedimo Krupu, jer time dolazimo jedan bod iza njih. Neće biti lako jer je Krupa konstantno među prvih 11, ima od pet do sedam mladih igrača i to je zaista za pohvaliti. Međutim, ti mladi igrači su mnogo puta zavarali protivničke ekipe, odnosno one jače ekipe koje misle da Krupa nije adekvatan protivnik. Mi smo svjesni toga, a ja ako ikoga poznajem, onda poznajem njih, jer tamo igra mnogo igrača koje sam trenirao i znam vrlo dobro koliko mogu", kazao je Jagodić.

Strateg tima sa Tušnja definitivno neće moći računati na Efendića, Todorovića, Kostića i Govedaricu, a upitan je i nastup Ordagića koji je na treningu osjetio bol u nozi.

Krupa je od početka prvenstva stanovnik vrha tabele. U Tuzli najavljuju ofanzivnu igru.

Na Grbavici će snage odmjeriti stari rivali Željezničar i Čelik. Plavi su u prošlom kolu pobijedili Zrinjski u Mostaru sa visokih 4:0. U dobrom raspoloženju dočekuju Zeničane.

"Interesuju nas samo tri boda protiv Čelika koji je naš dužnik. Prošle godine zbog njih Željo nije došao do Evrope, ove godine prva moja utakmica je bila u Zenici gdje smo odigrali 1:1. Čelik protiv Želje se uvijek dobro prezentuje, izgaraju kad igraju protiv nas. Moram reći da imamo veoma dobru podršku sa tribina, navijači su nas bodrili sa 18. sprata u Mostaru i pozivam ih da napunimo stadion, da se ekipa još jednom zahvali za tu podršku i da navijači dožive jednu kvalitetnu utakmicu sa puno golova i tri boda", rekao je Slavko Petrović, prvi šef struke Željezničara.

Čelik se bori za opstanak. Ipak, igre koje pruža u posljednje vrijeme ne nude navijačima previše optimizma pred gostovanje na Grbavici. Sve osim trijumfa Željezničara bilo bi ogromno iznenađenje.

Olimpicu na megdan stiže Metalleghe. Za Vukove je ovo jedna od posljednjih prilika da se uključe u borbu za opstanak u društvu najboljih. Gosti iz Jajca nadaju se osvajanju tri boda koja bi ih približila luci spasa.

Parovi i satnica:

Sloboda – Krupa 13:00 sati Željezničar – Čelik 13:00 sati (prijenos na Arena Sport BiH) Olimpic – Metallehge 13:00 sati

Nedjalja

Sarajevo – Radnik 13:00 sati (prijenos na Moja TV) Široki Brijeg – Mladost DK 16:00 sati (prijenos na BHT1) Utakmica odigrana u petak Vitez – Zrinjski 0:1