Nogomet
11

Premijer liga: Može li Željezničar ostati neporažen u okršaju sa Zrinjskim u Mostaru?

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pet utakmica 17. kola Premijer lige igra se u subotu, dok je jedan meč na programu u nedjelju. Derbijem se okitio dvoboj Zrinjskog i Željezničara u Mostaru. Plemići su u posljednja dva kola osvojili dva boda i prednost za pratiocima se smanjila. S druge strane, Plavi sa Grbavice su u posljednja dva prvenstvena okršaja osvojili četiri boda. Pod Bijelim brijegom žele ostati neporaženi.

"Zrinjski je odlična ekipa, ali je u posljednje dvije utakmice upisao dva remija. Vjerovatno su mislili izvući više bodova. Što se tiče nas, mi smo u odličnom fizičkom i psihičkom stanju. Odlično smo odigrali protiv Viteza, podigli smo samopouzdanje", izjavio je za Klix.ba Ivan Lendrić.

Slavko Petrović, strateg Željezničara lišen je usluga Aleksandra Kosorića i Siniše Stevanovića. Premda su u padu forme u domaćem taboru vjeruju kako imaju kvalitet da savladaju tim sa Grbavice. Najavljuje se ofanzivna igra. Željezničar u Mostaru nije pobijedio Zrinjski već šest godina.

Mladost Doboj Kakanj ugostit će Olimpic i sve osim trijumfa domaćih bit će ogromno iznenađenje.

Radniku na megdan stiže Vitez. Tim iz Bijeljine želi osvojiti kompletan plijen. Ipak, sa dosta respekta govorili su o svom suparniku.

"Vitez je ozbiljan protivnik, a sa trenerom Musom su dobili na kvalitetu. Statistički podaci kažu da su kao gostujuća ekipa jedni od najboljih, 13 bodova su osvojili u gostima, a samo 6 kući. U posljednjih nekoliko utakmica su imali odlične rezultate, osim očekivanog poraza od Željezničara. Oni će ovdje doći da se nadigravaju“, istakao je Nebojša Milošević trener Radnika.

Na Bilinom Polju snage će odmjeriti stari rivali, Čelik i Sloboda. Za domaće nema puno filozofije, pobjeda se nameće kao imperativ. Ipak, igrat će protiv izuzetno kvalitetnog supanika i jasno je da izabranike Nedima Jusufbegovića čeka težak zadatak. Gosti sa Tušnja imaju velike ambicije u ovom dvoboju.

"Opterećenje koje Čelik ima u ovom trenutku predstavlja jedan mali podsticaj nama u smislu da budemo rasterećeniji na ovoj utakmici. Nedostatak Subića, Veselinovića, Stjepanovića i Hasanovića je ono što je u ovom trenutku realno, ali imaju alernative za sve te igrače", podvukao je prvi šef struke Slobode Vlado Jagodić.

Krupi na noge dolazi Široki Brijeg. Izabranici Slobodana Starčevića pokušat će osvojiti tri boda. Novajlija u ligi igra dobro na svom terenu. Osim toga, od početka sezone stanovnicu su vrha tebele. Trenutno drže četvru poziciju. Tim sa Pecare je trenutno na sedmom mjestu, a cilj je ulazak među šest najboljih ekipa. U sudaru sa Krupom žele ostvariti povoljan rezultat. Nadaju se osvajanju boda, dok oni optimističniji vjeruju kako mogu osvojiti kompletan plijen.

Parovi i satnica:

Subota Radnik – Vitez 13:00 sati (prijenos na Arena Sport BiH) Mladost DK – Olimpic 13:00 sati Krupa – Široki Brijeg 13:00 sati Čelik – Sloboda 13:00 sati (prijenos na BHT1)

Zrinjski – Željezničar 14:00 sati (prijenos na Moja TV)

Nedjelja Metalleghe – Sarajevo 13:00 sati (prijenos na Moja TV)