Nogomet
16

Premijer liga BiH: Zrinjski u derbiju kola dočekuje Sarajevo, Široki ponovo na Tušnju

Piše: Edin Isanović
Pet utakmica 13. kola igraju se danas, dok je jedan meč na programu u nedjelju. Derbijem se okitio okršaj aktuelnog i prošlosezonskog prvaka gdje Zrinjski pod Bijelim Brijegom dočekuje Sarajevo.

Mostarci u ovom trenutku imaju osam bodova više od Bordo tima. Ipak, sa dosta respekta dočekuju tim sa Koševa.

"Sarajevo je nešto lošije ušlo u sezonu, ali s vremenom i dolaskom trenera Janjoša Sarajevo je diglo kvalitet igre. Za nas je ta utakmica iznimno važna i ja očekujem od svojih igrača da daju maksimum i revanširaju se Bordo timu za poraz s početka sezone", kazao je strateg Zrinjskog Vinko Marinović.

Da je koševski premijerligaš neugodan rival Zrinjskom pokazuje i statistika. Plemići nisu slavili na svom terenu u posljednjih sedam utakmica. No, danas će pokušati srušiti tradiciju. Iz bordo svlačionice najavljuju kako će u gradu na Neretvi igrati otvoreno.

Slobodi na megdan stiže Široki Brijeg. Prije tri dana Tuzaci su na Tušnju u okviru osmine finala Kupa BiH slavili protiv istog rivala rezultatom 1:0. Prvi šef struke domaćih Vlado Jagodić vjeruje kako će njegovi izabranici igrati do krajnjih granica svojih mogućnosti i osvojiti kompletan plijen.

"Ne vjerujem da tu može biti nekih velikih iznenađenja. Mi ćemo najvjerovatnije promijeniti neke igrače u odnosu na one koji su igrali prije tri dana. Imam i ja pravo iznenaditi kolegu sa druge strane. Nažalost, moram reći da će uslovi na terenu za igru biti vjerovatno teški. Osim toga, trebamo dobro analizirati onih 15 minuta gdje smo dozvolili Širokom da se 'razmaše', a oni kad to dobiju znaju iskoristiti", istakao je Jagodić.

Željezničaru na noge dolazi Olimpic. U malom gradskom derbiju Plavi su izraziti favoriti i sve osim trijumfa tima sa Grbavice bilo bi ogromno iznenađenje. Tim sa Otoke imao je i dosta problema oko neisplaćenih plata igračima. Premda je bilo govora da u Dolini ćupova neće igrati prvotimci, problem je okončan na obostrano zadovoljstvo.

U plavom taboru sa dosta optimizma čekaju okršaj sa gradsim rivalom.

"Moj početak je ovdje bio trnovit i težak, ekipa nije imala samopouzdanja, bilo smo nemoćni. Međutim, kroz ovaj niz od osam utakmica dokazali smo da smo izašli iz krize. Sada je cilj tri boda, ekipa je stabilnija na psihološkom planu, a i na fudbalskom smo dokazali pravo lice", podvukao je Slavko Petrović prvi šef struke Željezničara.

Drugoplasirana Krupa na Vrbasu najprijatnije je iznenađenje dosadašnjeg dijela sezone. U ovom kolu odmjerit će snage sa Metallegheom. Izabranici Slobodana Starčevića imaju jasan cilj. Žele osvojiti tri boda kako bi zadržali aktuelnu poziciju na tabeli. S druge strane, gosti iz Jajca pokušat će ostati neporaženi.

Mladost Doboj Kakanj ugostit će i pokušati pobijediti Vitez. Izabranici Husrefa Musemića su u prošlom kolu poražani na svom terenu od Krupe. U ovom kolu će pokušati popraviti dojam. Isti zadatak imaju i gosti jer su prije sedam dana u Vitezu poraženi od Širokog Brijega.

Parovi i satnica:

Subota

Sloboda – Široki Brijeg 15:00 sati (prijenos na BHT1) Mladost DK – Vitez 15:00 sati Krupa na Vrbasu – Metalleghe 15:00 sati Zrinjski – Sarajevo 16:00 sati (prijenos na Moja TV) Željezničar – Olimpic 19:00 sati

Nedjelja

Čelik- Radnik 15:00 sati (prijenos na Moja TV)