Nogomet
0

Premijer liga BiH: Sarajevo - Čelik 3:2

NINA
Nogometaši Sarajeva ostvarili su šesnaestu pobjedu ove sezone, te su s nova tri boda ostali u utrci sa Željezničarom i Leotarom za plasman u pretkolo Kupa UEFA.

“Bordo” tim je na Koševu pobijedio zenički Čelik sa 3:2.

Sarajevo je prvo zaprijetilo - već u 3. minuti. Repuh je fino ubacio s desne strane na drugu stativu, ali Alagić je slabo šutirao. Samo tri minute kasnije 0:1 – Smajić je bio najviši u skoku i prebacio loptu prema Grabusu, uslijedio je centaršut na drugu stranu, gdje je najprisebniji bio Vitomir Paškalj koji udarcem glavom dovodi Čelik u vodstvo.

Već sljedeći brzi kontranapad Čelik koristi da poveća svoju prednost. Hasančić izbija sam pred golmana Sarajeva i rutinirano šalje loptu kroz noge Alaima. Nakon toga uzavrela je atmosfera na tribinama, ali je policija spriječila obračun navijača Sarajeva s gostujućim navijačima.

U 27. minuti Sarajevo uspijeva smanjiti. Mirvić na svojoj polovici dobro interveniše, pronalazi dugim pasom Osmanhodžića koji ubacuje u kazneni prostor gdje je usamljen Alagić koji lagano pogađa suprotni ugao golmana Avdukića. Tri minute kasnije nakon kornera Osmanhodžića ponovno je najsnalažljiviji Alagić, no njegov udarac glavom odlazi zamalo preko grede.

Sarajevo je poravnalo u 31. minuti. Nakon velike gužve u šesnaestercu lopta se odbija do usamljenog Osmanhodžića koji je s deset metara topovskim udarcem zakucao u donji lijevi ugao Čelikovih vrata. U 37. minuti Paškalj pokušava iskosa sa 16 metara, ali je Alaim bio oprezan i odbio loptu u gol aut. Dvije minute prije kraja prvog dijela pokušao je i Uščuplić s dvadesetak metara, ali je Avdukić dobro intervenirao.

U 45. minuti opet su Osmanhodžić i Alagić u akciji. Prvi ubacuje loptu, drugi šutira, ali Avdukić paradom spašava svoj gol. Sarajevo je krenulo ofenzivno u drugom dijelu sa željom da osvoji puni plijen, i već u 49. minuti dolazi u vodstvo preko Osmanhodžića. Naime, Pehlić prolazi po lijevom boku, ubacuje do Uščuplića koji slabo šutira, lopta se odbija prema Nadareviću, on preskače loptu koja dolazi do usamljenog Osmanhodžića i njegov udarac opet završava u mreži gostiju.

U 58. minuti Alagić prolazi po lijevoj strani, izvrsno centrira, a Pehlić s pet metara glavom šutira, ali lopta pogađa gredu. U nastavku drugog dijela igra se uglavnom odvijala na sredini terena, s dosta prekida i bez izričitih prilika za postizanje pogodaka. Vrijedi izdvojiti tek pokušaj Bašića u 84. minuti čiji oštar udarac pogađa samo vanjski dio mreže.

SARAJEVO - Stadion Koševo. Gledatelja: 3.500. Glavni sudac: Semir Kaplan (Stolac). Pomoćnici: Almir Čišić, Enver Vilogorac (oba Mostar). Četvrti sudac: Šimun Čepo (Čapljina). Delegat: Ivan Tabak (Livno).

Strijelci: 0:1 - Paškalj (6.), 0:2 - Hasančić (8.), 1:2 - Alagić (27.), 2:2 - Osmanhodžić (31.), 3:2 - Osmanhodžić (49.). Žuti kartoni: Zukić, Nadarević (Sarajevo), Nedić, Kavazović (Čelik).

SARAJEVO: Alaim 6,5, Maksumić 6,5, Mirvić 6,5, Bašić 6,5, Zukić 6,5, Uščiplić 6,5, Alagić 7,5, Nadarević 6,5, Pehlić 7,5, Osmanhodžić 8, Repuh 7,5 (od 83. Zečević).

ČELIK: Avdukić 6,5, Buljina 6 (od 13. Hasanspahić, od 85. Hrustanović), Pavić 6, Nedić 6, Hasančić 6 (od 32. Džidić), Kavazović 6, Paškalj 6,5, Imamović 6, Numanović 6, Smajić 6, Grabus 6. Igrač utakmice: Adnan Osmanhodžić 8.