Nogomet
83

Premijer liga BiH: Proradio Veležov inat, Sarajevo na koljenima, Wagner presudio Vitezu

Piše: A. D.
Velež-Sarajevo (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Odigrane su prve četiri utakmice 18. kola BHT Premijer lige BiH. Velike pobjede upisali su timovi Veleža i Mladosti iz Velike Obarske.

Rođeni su na domaćem terenu nakon šoka i poraza od Zrinjskog u srijedu danas rezultatom 2:0 porazili favorizovano Sarajevo, dok je fenjeraš vrijedan trijumf u borbi za opstanak ostvario u Zvorniku nad Drinom, također rezultatom 2:0.

Sloboda – Olimpic 2:1

Fudbaleri Slobode ostvarili su novi trijumf, ovog puta nad Olimpicom rezultatom 2:1. U sedmoj minuti šok domaćim navijačima priredio je Brazilac Pereira pogodivši za 0:1. Pet minuta prije odlaska na odmor gol za 1:1 postigao je Muhamed Mujić, i to na asistenciju kapitena Almira Bekića. Sloboda je u nastavku imala više od igre, a kruna inicijative bio je pobjedonosni gol koji je u finišu postigao Zajko Zeba iz penala.

Velež – Sarajevo 2:0

Velež se izdigao iznad mnoštva nedaća koje su ga zadesile minulih dana i pobijedio Sarajevo na domaćem terenu rezultatom 2:0. U prvom poluvremenu utakmice u Vrapčićima više od igre imao je gostujući tim koji je propustio niz prilika. Po promašajima su se isticali Edin Rustemović i Leon Benko. Na golu Veleža odlično je u nekoliko navrata intervenisao Adnan Bobić. U trećoj minuti drugog poluvremena Dejan Janković preciznim udarcem sa 17 metara pogađa za vodstvo Veleža od 1:0. U 58. minuti odličan pas Jovana Blagojevića u pogodak za 2:0 pretvorio je Anes Haurdić. Prvi dio susreta obilježio je sukob navijača Bordo tima i policije.

Vitez – Široki Brijeg 1:3

Lider Široki Brijeg iskoristio je kiks Sarajeva i pobjedom nad Vitezom u gostima povećao bodovnu prednost u odnosu na pratioce. Širokobriježani su trijumfovali rezultatom 3:1. Nakon ranih prijetnji Kožulja i Zakarića, mreža Viteza zatresla se u 12. minuti, a pogodak za 1:0 postigao je Wagner Santos Lago. U nastavku je Pinjuh mogao izjednačiti rezultat, ali i Kožulj poduplati vodstvo gostiju. Prvo poluvrijeme obilježio je manji sukob domaćih i gostujućih navijača. Navijačima Širokog Brijega zasmetala je zastava sa ljiljanima koja se našla kod domaćih navijača. U 76. minuti Smriko pogađa za 1:1, a samo minutu kasnije drugim golom danas Wagner Santos Lago za 2:1. Do kraja je Wagner kompletirao hat – trick za konačnih 1:3.

Drina – Mladost 0:2

Drina je razočarala malobrojne navijače u Zvorniku upisavši poraz od posljednje Mladosti rezultatom 2:0. U 27. minuti vodstvo gostućem timu donio je Marković, a do poluvremena ga je uduplao Komarčević. U nastavku domaći nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti gol gostiju koji su došli do vrijednog trijumfa.

Rezultati:

Velež – Sarajevo 2:0

Sloboda – Olimpic 2:1 Vitez – Široki Brijeg 1:3 Drina - Mladost 0:2