Nogomet
0

Premijer liga BiH: Pobjede Željezničara i Sarajeva

NINA/Sarajevo-X
U derbi susretu 19. kola Premijer lige BiH Željezničar je na domaćem terenu savladao Leotar. Sarajevo je slavilo u gostima protiv Orašja.

Sarajevski “plavi” nastavili su niz dobrih rezultata u proljetnom dijelu sezone, te ujedno i tradiciju dobrih rezultata protiv aktualnih prvaka, momčadi Leotara iz Trebinja.

U sedmom duelu s Leotarom Željezničar je ostvario i petu pobjedu, te je s nova tri boda preskočio Slobodu i “zasjeo” na četvrto mjesto premierligaške tabele, i ima tri boda manje od trećeplasiranog Sarajeva, te pet od drugoplasiranog Leotara.

S druge strane, igrači Mile Jovina ovim porazom su se najvjerojatnije oprostili od titule naslova prvaka BiH, pogotovo ukoliko vodeći Široki Brijeg u nedjelju pobjedi Brotnjo i pobjegne na rastojanje od sedam bodova.

Početak utakmice nije odavao da će krajnji rezultat biti 3:0 za Željezničar. Prvu priliku na utakmici imali su gosti. U 5. minuti Popović je s petnaestak metara šutirao, a “plave” je spasila stativa. No, kasnije se ispostavilo da je taj pokušaj Popovića bio jedina prava prilika Leotara u 90. minuta.

1:0 - Muharemović

Vrlo brzo Željezničar je preuzeo inicijativu, igrao brže i povezanije od gostiju, te već u 17. minuti došao u vodstvo. Nakon ubačaja Joldića stvorila se gužva u šesnaestercu ispred Božovićevog gola, na loptu je natrčao Dželaludin Muharemović i neobranjivo je poslao u desni ugao. Mreža se zatresla, Željezničar poveo 1:0, a tribine su “proključale”.

2:0 – Biščević

Samo šest minuta nakon prvog pogotka, igrači trenera Odovića povećavaju vodstvo. Kapetan momčadi Bulend Biščević nakon solo prodora šutira s dvadesetak metara, vratar gostiju, Božović je bio pokriven i nije odbranio svoju mrežu. Odmah u idućem napadu pokušao je i Leotar, ali udarac Radovića je bilo lak plijen za sigurnog “golmana veterana” Miroslava Kružika.

3:0 - Muharemović

Pitanje pobjednika riješeno je u 27. minuti. Agić je izveo udarac iz kuta, ispred gostujućih vrata se stvorila velika gužva, vratar Božović je kratko odbio loptu, a na nju je natrčao i snažno je s peterca zakucao u mrežu Dželaludin Muharemović.

Strateg Trebinjaca Mile Jovin u drugom poluvremenu je pokušao igrati s tri napadača, no to nije urodilo plodom, jer je vezna linija u kojoj igra nekoliko bh. reprezentativaca bila totalno razbijena.

Prvu ozbiljniju priliku u drugom poluvremenu bilježimo tek u 64. minuti. Dobru akciju izveli su Zeba i Muharemović, a dvostruki strijelac za Željezničar pogađa gredu Leotarovih vrata.

Dvadesetak minuta kasnije i Joldić je imao izglednu priliku, pogriješio je Simić, ali igrač “plavih” je šutirao pored vrata. Dobru priliku sam sebi je stvorio i Zajko Zeba koji je u 89. minuti «izmiješao» obranu gostiju i s petnaestak metara šutirao pored vrata.

Na kraju, potpuno zaslužena pobjeda Željezničara koji sigurno korača proljetnim dijelom sezone. U četiri utakmice ostvarili su tri pobjede i jedan remi, te su s osvojenih deset bodova sjeli na četvrto mjesto. U idućem kolu Željezničar gostuje u Banjoj Luci, dok će Leotar u Trebinju dočekati Glasinac.

SARAJEVO - Stadion Grbavica. Gledatelja: 9.000. Glavni sudac: Šimun Čepo (Čapljina). Pomoćnici: Drago Čule (Kruševo) i Franjo Bandić (Tomislavgrad). Četvrti sudac: M. Jelić (Š. Brijeg). Delegat: Spomenko Mandić (Lubuški). Žuti kartoni: Milenković, Čorlija (Leotar). Strijelci: 1:0 – Muharemvić (17.), 2:0 – Biščević (23.), 3:0 – Muharemović (27.).

ŽELJEZNIČAR: Kružik 7, Biščević 7,5 (od 81. Žerić -), Kajtaz 7, Mulalić 8, Agić 7, Joldić 7, Muharemović 8,5 (od 76. Vuksanović -), Hadžić 7, Raščić 7 (od 70. Džeko -), Zeba 8. Trener: Milomir Odović.

LEOTAR: Božović 5, Milenković 5, Šaraba 5 (od 79. Stupić -), Radović 5 (od 79. Milošević -), Simić 5, Mulina 5, Delibašić 5 (od 46. Jovanović -), Krunić 6, Kerkez 5,5, Čorlija 5, Popović 5. Trener: Mile Jovin. Igrač utakmice: Dželaludin Muharemović 8,5.

Rezultati svih danas odigranih utakmica 19. kola Premijer lige BiH:

Željezničar - Leotar 3:0 Orašje - Sarajevo 0:1 Sloboda - Borac 0:0

U nedjelju se igra preostalih pet utakmica, a sastaju se: Žepče Limorad – Čelik, Brotnjo – Široki Brijeg, Zrinjski – Modriča Maxima, Rudar – Posušje, Glasinac – Travnik. Sve utakmice počinju u 14 sati i 30 minuta.